Punt divers

Els Cellers Castell del Remei inicien una verema en què preveuen recollir unes 800 tones de raïm

Els Cellers Castell del Remei de la DO Costers del Segre han començat aquesta matinada la verema d'enguany en què el celler de la família Cusiné preveu recollir unes 800 tones de raïm, una xifra similar a altres anys. La collita, però, s'ha avançat alguns dies respecte altres campanyes per la forta calor de l'estiu que ha accelerat la maduració del raïm, sobretot de les varietats de negre. Per aquest fet, els responsables de Castell del Remei veuen aquesta verema 'diferent' a la d'anys anteriors. Tot i això, el president dels Cellers Castell del Remei i Cervoles, Manuel Cusiné, assegura que la calor no afectarà en la qualitat del fruit que es preveu 'correcta'.

Castell del Remei ha iniciat com en altres anys a finals d'agost la verema de varietats de raïm blanc però també la d'alguna varietat de negre com ara el Merlot, de la qual se n'ha avançat la collita per la calor que ha fet madurar el raïm, segons ha explicat Manuel Cusiné. El celler preveu allargar la verema fins a meitats d'octubre tot i que això dependrà de l'estat de raïm i de les temperatures que facin els pròxims mesos. A nivell productiu, la firma preveu recollir unes 800 tones de raïm entre les seves vinyes i les dels productors associats a Castell del Remei, una quantitat similar a anys passats tot i que es pot veure una mica reduïda pels efectes de les pedregades que també van afectar les vinyes de la zona. La recol·lecció del raïm es porta a terme també de matinada per preservar els aromes del fruit.  La climatologia d'aquest estiu a la zona caracteritzada per una baixa humitat ha permès obtenir raïms 'quasi ecològics', ha explicat Cusiné. La baixa humitat al terreny ha fet que no fos necessari tirar-hi productes ni fer-hi molts tractaments per evitar el podriment del raïm i altres malalties de la vinya.  Cusiné explica que la filosofia de Castell del Remei passa per la cerca de raïms de qualitat per poder elaborar vins de gamma alta. Per aconseguir-ho, l'empresa aposta per podes exhaustives en verd, per deixar poc raïm al cep, fet que fa que el cep estigui poc carregat i li sigui més fàcil arribar a un procés de maduració qualitatiu. L'empresa prima la qualitat a la quantitat fet que fa que es puguin treure rendiments d'uns 6.000 quilos/hectàrea, afirma.  En el seu treball diari, els tècnics de Castell del Remei busquen obtenir un raïm de major qualitat motiu pel qual porta a terme la verema de forma manual del raïm que es destina a l'elaboració de vins de gamma alta com ara el 1780, Oda o part dels blancs, mentre la resta es fa a màquina. A Cérvoles, l'altre celler de la família Cusiné, tota la recol·lecció del raïm es fa a mà. Cusiné destaca que un dels avantatges de Castell del Remei és el fet de disposar de les vinyes al costat mateix de la bodega fet que permet seleccionar que el raïm estigui al punt òptim per ser collit 'quan li toqui' i estigui en el seu estat de maduració idoni.  Castell del Remei preveu adquirir enguany el mateix raïm que en altres anys als pagesos que treballen per la firma tot i que grans empreses del sector ja han anunciat que aquesta campanya reduiran la compra de raïm als viticultors. Necessitat de 'reinventar' el sector del vi   Tot i la crisi que també afecta el sector vitivinícola, els responsables de Castell del Remei aposten per cercar noves oportunitats pel sector que passen per la seva 'reinvenció'. Manuel Cusiné defensa que després d'uns anys on es movien quantitats 'desmesurades' de diners i que el sector estava immers en una roda de 'luxe i despesa', ara 'cal tornar a la realitat, tocar de preus a terra, treballar molt, gastar poc i canviar el que no funcioni'. Aspectes com ara la qualitat, l'exportació i la cerca de noves oportunitats són la filosofia de Castell del Remei i el fet que 'ens permetrà salvar-nos', assegura el president del celler.  Els preus que es cobren 'han de ser els justos i no desorbitats' com passava fins ara, afirma Cusiné. El president de Castell del Remei culpa d'aquesta situació als importadors que 'intenten reduir al màxim el que paguen a l'elaborador'. 'No pot ser que surti de bodega un vi que es pagui al productor a 4 euros i després es vengui en un restaurant a 60 o 80', afirma. Per això, l'empresa ubicada al terme de Penelles (Noguera) ha canviat la distribució i, ara, els mateixos responsables del celler s'encarregeun de la distribució del producte a Estats Units augmentant els beneficis de la firma ajustant-ne els preus.  Els cellers de Castell del Remei es troben dins una finca que porta el mateix nom situada a la localitat de Penelles. Tot l'entorn de les vinyes pertany a la DO Costers del Segre. La finca de Castell del Remei té una extensió d'unes 400 hectàrees de les quals 80 estan dedicades al conreu de la vinya amb varietats com ara Merlot, Cavernet Sauvignon, Ull de Llebre, Garnatxa, Syrah, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Macabeu i Pinot Noir. A més, la firma també adquireix raïm de pagesos de la zona que segueixen la filosofia de treball de l'empresa. Els cellers Castell del Remei van ser construïts al 1780 per la família Girona per elaborar vi de criança. Al 1982 adquireix el celler la família Cusiné donant-li una nova empenta a partir de la dècada dels 90. Les instal·lacions compten actualment amb sis naus adossades d'una superfície de 5.500 metres quadrats. La meitat de l'espai es dedica a la criança en bóta i la resta a l'elaboració dels vins.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.