Punt divers

L'atur incrementa el nombre de buscadors de bolets als boscos del Pirineu

La humitat als boscos del Pirineu, acompanyada de la calor que està començant a fer, ha afavorit que comencin a sortir els bolets. Com ja és habitual quan això passa, una munió de boletaires aficionats omple els boscos per recollir tant apreciat menjar els caps de setmana. Enguany la diferència però, segons expliquen els pagesos, és que el volum de gent ha augmentat, i fins i tot entre setmana, a causa de l'alt nombre de gent sense feina que busca en els bolets una manera de fer algun diner. El bolet estrella és la múrgola que es paga a uns 25 euros el quilo. Però segons els experts, no falten gaires dies, si continua fent bo, perquè comencin a haver-hi ceps, un altre dels bolets més valorats.

El preu final de venda de la múrgola està en uns 25 euros de mitjana. Els pagesos de l'Alt Urgell que posen parada al mercat municipal de la Seu d'Urgell els dimarts i dissabtes al matí expliquen que enguany tenen molta competència al bosc  perquè hi ha més gent del que és habitual degut al gran volum de gent en situació laboral d'atur. La Rosa Serra, veïna de Castellciutat, explica que això ja es ve notant d'un temps cap aquí, perquè no només passa amb els bolets sinó també amb els cargols i les xicoies. La múrgola està  formada per una cama blanquinosa engruixida cap a la part de sota, que sosté un barret de forma arrodonida o ovoide de color palla enrossida o de la mel fosca i amb textura de vesper. Surt en llocs molt diversos a la primavera, però sobretot en llocs oberts com boscos aclarits, i no sol aparèixer en els mateixos indrets d'un any a l'altre. Tota ella es buida per dins, la qual cosa la fa molt apreciada per farcir, especialment amb  fetge d'ànec, segons explica el cuiner especialitzat en bolets, Josep Aran, del restaurant Aran de Vilafranca del Penedès.Josep Aran sempre que pot es desplaça a L'Alt Urgell per esbargir-se una estona i gaudir de la muntanya. Per Aran, els millors bolets després de la tòfona són la múrgola. Insisteix que la millor és la negra perquè és més gustosa, i el cep. Aquest restaurador afegeix que per a ell els millors i més gustosos exemplars d'aquests dos bolets es troben als boscos de l'Alt Urgell i la Cerdanya, concretament a Sant Joan de l'Erm i a Maranges.Tant la múrgola com el cep van molt buscats perquè en cas d'excedent donen molt bon resultat secs, i així continuen sent molt apreciats en el món de la restauració. Això ho saben molt bé les propietàries de l'empresa Natura Bolets, de Montferrer, a l'Alt Urgell, que han fet de la seva afició la seva feina. A natura Bolets, a més de comprar i distribuir bolets frescos i dessecats, assessoren gratuïtament als boletaires novells que tinguin dubtes sobre la comestibilitat  del que porten al cistell, perquè segons adverteixen, de bolets tòxics se'n troben bastants per la zona del Pirineu, inclosa la famosa i mortífera 'Amanita phalloides'.Tot i que la múrgola es considera un excel·lent comestible, és prudent coure'l, llençar l'aigua i afegir-lo ja cuit als guisats, segons assenyalen tant les expertes de Natura Bolets com el cuiner del restaurant Aran. Així s'eliminen alguns principis tòxics que duen algunes varietats, les menys habituals, per bé que en poca quantitat. També una altra manera de destruir aquest punt de toxicitat es deixar-los assecar enfilant-los i penjant-los, amb l'avantatge que d'aquesta manera el bolet millora la seva aroma, afegeix Aran.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.