Successos

Dues ancianes assaltades a casa, a Bescanó i a Figueres

Els lladres encaputxats de Bescanó van fugir quan van veure que la víctima duia el penjoll de teleassistència

Els assaltants de Figueres, que van ser detinguts, van trencar un braç a la víctima

Els assalts violents continuen a la demarcació, on en els darrers dies dues ancianes han estat víctimes de lladres que han entrat al seu domicili. El dissabte 4 de gener, a les set de la tarda, Concepció Macias, de 72 anys, es disposava a menjar-se una torrada a casa seva, a can Guillem Nou de Bescanó. Estava sola, ja que el seu fill i la jove acabaven de marxar. Va sentir cridar el gos i xerricar la porta. A poc a poc, de l'única manera que l'artrosi la deixa moure's, i amb el bastó, va anar a tancar-la. No va poder. Per darrere dos homes encaputxats la van obrir i la van acorralar contra la paret, a l'entrada mateix. La dona, instintivament, va rebuscar per sota la roba per provar de prémer el medalló de teleassistència que du penjat. “No estava segura de si l'havia pitjat o no, però jo cridava ben fort comptant que a la central podien sentir la conversa”, recorda. Els assaltants, que parlaven en català, li anaven repetint que callés, que no tingués por que no li farien res, que només volien “diners i joies”. I ella els deia: “Doncs just el que aquí a casa no tenim.”

El lladre que tota l'estona va tenir abraonat al damunt li va passar les mans per les orelles i el clatell buscant joies. Quan va trobar el penjoll de teleassistència l'hi va arrencar, va alertar el seu company que la dona portava l'alarma i van fugir corrent, camp a través. La víctima, poc després, va comprovar que havia premut bé l'alarma, ja que va sonar el telèfon. Li van preguntar què li passava, els va explicar que li havien entrat lladres i al cap de res tenia tots els serveis d'emergència allí.

L'endemà, de clar, van trobar un telèfon mòbil en un camp del davant, de ben segur la ruta que havien fet els individus per arribar-hi a peu. Es van dur a terme les comprovacions i van veure que era un mòbil robat a can Rocasalva, una casa de la zona que el mateix dia, quan no hi havia ningú, havia rebut la visita dels lladres, que ho van capgirar tot per endur-se ben poca cosa. En la seva ruta de saquejos, també van entrar en una altra masia veïna, can Roure. L'inquilí, que venia de tallar llenya, va poder veure una ombra que fugia de casa seva, que també va trobar remenada. Ara, els Mossos segueixen la petja dels lladres. Concepció Macias no té clar si duien guants. “M'agradaria que els agafessin per poder saber quina mena de gent són, que siguin capaços de fer coses així”, indica.

Immobilitzada a terra

Just l'endemà, 5 de gener, Rafaela Heras Roca, una veïna de Figueres de 73 anys, també va ser víctima d'un robatori violent a casa seva. A dos quarts de dotze de la nit, un dels lladres va trucar al timbre del domicili, situat al número 37 del carrer Cendrassos. Sense obrir, va mirar qui hi havia a fora a través del vidre de la porta. Va veure que es tractava d'un noi del barri que li va preguntar si hi havia el seu nét Carles, de 19 anys. Tot i que el nét sí que hi era, la seva àvia va contestar que no perquè ja era tard. Uns dos o tres minuts després, el mateix noi va tornar a insistir i va dir a la propietària: “Dóna-li aquest paquet de tabac a en Carles.” Per agafar-lo, Rafaela va obrir tan sols uns centímetres. Va aparèixer aleshores un altre lladre, que havia estat amagat en un lateral de la porta. “Va sortir de sobte, em va donar una trompada i em va fer caure a l'entrada. Vaig patir contusions, una fractura al braç esquerre i tenia al damunt tot el pes del que em subjectava.”

La dona va començar a cridar: “Carles, Carles, vine!” El nét, que era al menjador, es va pensar en un principi que la seva àvia el reclamava perquè el gos s'havia escapat. Instants després, es va adonar que no era aquest el motiu, ja que Rafaela va continuar cridant, malgrat que un dels assaltants li tapava el nas i la boca per tal que no ho fes. Abans que el seu nét sortís, el lladre que no es va encarregar d'immobilitzar la dona va entrar en una habitació, on va obrir un armari i una calaixera, però no va agafar res. En sortir d'aquesta estança, va intentar accedir al dormitori d'Heras, però estava tancat amb clau.

Carles va agafar el comandament del televisor i el va tirar contra un dels acusats, que en veure que el nét era a l'habitatge van acabar marxant corrents i amb les mans buides. Abans de fugir, però, un d'ells va treure una navalla per intimidar. El nét va trucar al 112 i la Rafaela va prémer el botó de l'aparell de teleassistència. L'operadora li va preguntar “què t'ha passat, què t'ha passat?” i ella va respondre que havia tingut “lladres a casa”. Els Mossos van muntar un dispositiu per localitzar-los. Una patrulla els va interceptar mentre corrien, entre els carrers Tapis i Cendrassos. Pel que fa a la víctima, va avisar el seu fill i va anar a l'hospital, on li van enguixar el braç. Un dels detinguts és menor, l'altre té 20 anys i tots dos són marroquins. El major d'edat, de qui consten antecedents, va quedar el dia 7 en llibertat. L'altre va ser lliurat als seus tutors.

LES FRASES

M'agradaria que els trobessin per veure quina mena de gent són, que siguin capaços de fer això
Concepció Macias
DONA ASSALTADA A BESCANÓ
Un dels nois em va donar una trompada i em va fer caure. Em tapava el nas i la boca perquè no cridés
Rafaela Heras
veïna de figueres
500
quilos
de roba han estat requisats per la policia local d'Arbúcies.

LES DATES

04.01.14
Dos encaputxats
van assaltar a Bescanó Concepció Macias, que va poder activar l'alarma de teleassistència.
05.01.14
Dos joves
van irrompre en un domicili de Figueres i, durant l'assalt, van trencar el braç a la propietària.

Un lladre que no para de robar, arrestat a Calonge

Tura Soler / J. Gonzalo

La policia local de Calonge, amb la col·laboració dels Mossos d'Esquadra, va detenir dimarts tres veïns de la població (Ali Rachdi, Yassine Razki i Sergio Gómez) com a sospitosos d'haver entrat a saquejar un habitatge del carrer Llescadors, a Sant Antoni de Calonge. Pels volts de les vuit del vespre, la policia va rebre una trucada d'un veí que assegurava que havia observat moviment estranys en un domicili i que n'havia vist sortir uns desconeguts. A través de la descripció que en va donar aquest testimoni, els municipals van trobar els acusats (ja coneguts de la policia), que en el moment de l'arrest no duien al damunt cap objecte de l'immoble que els pogués relacionar amb el robatori.

Es dóna la circumstància que Ali Rochdi, considerat un lladre multireincident que acumula 14 detencions i que va estar empresonat fins al juliol passat, ha estat arrestat dos cops en una setmana. Dimarts a Calonge i fa uns dies a Platja d'Aro, també acusat de robatori. Totes les vegades que ha estat detingut ha estat pel mateix delicte, tant a comerços com a vehicles i habitatges. Els tres arrestats van ser traspassats als Mossos, que estan investigant si els nois poden tenir relació amb altres casos de robatoris detectats en les darreres setmanes a la zona i que els posaran a disposició judicial.

Roben mitja tona de roba

A Arbúcies, la policia local va desarticular una banda, d'origen romanès, que es dedicava a sostreure roba per després vendre-la. En les tasques rutinàries de seguretat ciutadana, dos agents van aturar una furgoneta, a l'interior de la qual van localitzar 500 quilos de roba, llesta per ser comercialitzada. Els efectius la van decomissar i van identificar els tres ocupants del vehicle.

Assalts violents mortals

“Puc dir que m'han passat els Reis”, ironitzava ahir Concepció Macias, per remarcar que, tot i l'ensurt, havia sortit indemne de l'atac dels dos encaputxats, que, a més, no van ser a temps d'agafar res de can Guillem Nou. No va tenir la mateixa sort la veïna de Barcelona de 83 anys que va morir lligada i emmordassada suposadament per uns lladres que pretenien obrir la caixa forta; ni tampoc la dona de 80 anys que ahir al matí va ser trobada sense vida a casa seva, a Santpedor (Bages). Els Mossos han detingut un veí del poble acusat de la mort i el robatori violent al domicili de la víctima. I dimarts al vespre, un home de 64 anys va morir apunyalat al carrer, al barri del Born de Barcelona. L'agressor, un noi jove que també va ferir un altre vianant, va fugir i el mòbil del crim per ara no està clar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]