Successos

Els bombers desmenteixen el conseller sobre l'alerta

Expliquen que els avisos amb megafonia es van fer minuts abans que la residència d'Agramunt s'inundés i no abans de la mitjanit, al contrari del que havia assegurat Jordi Jané dimecres

El president de l'Associació de Bombers Voluntaris, Josep Maria Alcalà, va assegurar ahir que l'avís amb sirenes i megafonia als veïns i a la residència Riberes de Sió –en aquest cas, també personalment– que el riu estava baixant amb força es va fer a tres quarts de quatre de la matinada de dimarts, minuts abans que l'aigua inundés el semisoterrani on van morir quatre ancianes. Una cronologia dels fets que contrasta amb la que dimecres va donar el conseller d'Interior, Jordi Jané, segons la qual els bombers d'Agramunt van recórrer la població abans de mitjanit per avisar del risc d'inundació. La versió dels bombers concorda amb la de l'Ajuntament i els responsables de la residència, que dimecres es van queixar en una nota de premsa conjunta que les mesures d'alerta havien estat “insuficients”.

En vista d'aquestes queixes, Jané no va voler tornar a parlar ahir de quin va ser el moment en què es van alertar la població i la residència, i es va limitar a dir que els detalls “estan en l'àmbit de la investigació”, a demanar “absoluta prudència” per preservar la investigació i a fer una crida a “la màxima unitat de tothom” per aclarir les circumstàncies de la tragèdia.

Reflexió

Josep Maria Alcalà va demanar una reflexió profunda per saber què va fallar en els protocols d'activacions d'alertes. Va explicar que pels volts de dos quarts de dotze de la nit els bombers d'Agramunt van rebre l'ordre de sortir a fer tasques de prevenció i vigilància cap a la zona de la Segarra. A mesura que es va calmar la situació en aquella zona, van anar tornant resseguint el curs del Sió i va ser a Puigverd quan van veure que ''la situació es complicava'' i llavors van tornar ràpidament cap a Agramunt per alertar el màxim nombre de veïns.

Ahir es va celebrar a Agramunt el funeral de dues de les àvies que van morir, ja que les famílies de les altres dues mortes han preferit celebrar l'enterrament de forma privada.

No hi ha denúncies de particulars

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va aclarir ahir que existeixen diligències judicials obertes per la mort de les quatre ancianes, però que són les habituals per poder fer l'aixecament dels cadàvers, ja que no hi ha cap denúncia de particulars.

La subdelegació del govern espanyol a Lleida ha demanat a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) que redacti un informe, amb l'objectiu que s'esbrini què va passar i mirar que no es repeteixi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia