La lluita contra la mosca negra no és del tot eficaç pel poc suport de la CHE

La població de simúlids al tram català de l'Ebre s'ha estabilitzat enguany segons el Code

«Ha de millorar la coordinació entre la delegació del govern, la CHE i Endesa, perquè amb una major implicació es trauria més profit dels tractaments», va assenyalar el director tècnic del Code, Raül Escosa, que ahir va fer valoració de la campanya d'enguany –que ja s'ha conclòs– contra la mosca negra. El primer dels tractaments no es va fer fins al 19 de març perquè tant al febrer com durant la primera quinzena de març el cabal del riu era massa elevat i perquè l'abocament de BTI a l'aigua sigui efectiu cal que el cabal sigui de 150 a 200 metres cúbics per segon. Aquest retard en el primer tractament va provocar que s'escapés la mosca posthivernal, uns exemplars més grans de l'habitual i, per tant, amb més capacitat de vol i d'escampar la plaga. «Caldria fer un tractament al febrer per evitar que aquests exemplars sortissin del riu», va dir Escosa. És per això, que el Code proposa a la CHE que incremente al febrer durant uns dies el cabal, per després de rebaixar-lo durant una jornada en què s'efectuaria el tractament amb BTI en sis punts del tram català de l'Ebre.

Amb tot, Escosa sosté que la plaga no es podrà eradicar al 100%. «Mentre l'Ebre sigui clar i amb macròfits tindrem mosca negra», va sentenciar el director tècnic del Code. De moment, no s'han detectat larves aigües avall de Tortosa, tot i que sí que hi ha exemplars adults que s'han anat desplaçant fins al delta de l'Ebre. A l'octubre es va concloure la campanya de tractament després de diverses prospeccions amb densitats larvàries baixes. Al setembre es van trobar larves mortes, però no se'n sap la causa.

Salut ha atès 3.806 persones per picades

Fins al 31 d'octubre, els centres d'assistència primària de les Terres de l'Ebre i els consultoris locals van atendre un total de 3.806 persones per picades de mosca negra, una quantitat similar a la que es va registrar l'any passat. «No hem tingut un increment d'assistències, però hi ha hagut variacions estacionals amb un increment d'assistències al principi de l'estiu», va dir el director de l'Agència de Protecció de la Salut a les Terres de l'Ebre, Miquel Àngel Arasa. La Ribera d'Ebre continua sent la comarca amb més població atesa per picades de mosca negra (2.134), seguida pel Baix Ebre (901), el Montsià (568) i la Terra Alta (203).

Pel que fa al pressupost destinat a combatre aquesta plaga, ha estat de 317.000 euros, gairebé 100.000 més que l'any 2008.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.