El govern fa el primer pas per corregir el fet que tot el Delta siga considerat zona inundable

Es crearà una comissió tècnica per establir una normativa pròpia al territori

«Les realitats i els riscos d'inundació no poden ser els mateixos per al riu Ebre que per a una riera del Maresme», va manifestar ahir el director dels serveis territorials de Medi Ambient a l'Ebre, Víctor Gimeno, que va precisar que el govern català ha fet el primer pas per corregir la situació i evitar que es continue considerant, com ara, tot el delta de l'Ebre zona inundable, un fet que fa impossible que municipis com Deltebre o Sant Jaume puguen experimentar cap tipus de creixement urbanístic. Així, Gimeno va avançar que es crearà una comissió amb tècnics de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i d'Urbanisme per establir uns criteris bàsics que permetin aplicar la normativa estatal tenint en compte les especificitats de l'Ebre. «És poc eficaç que cada ajuntament haja de redactar plans d'emergència», va assenyalar Gimeno, que va concretar que es tracta de redactar un document base a partir del qual els ajuntaments puguen planificar el seu urbanisme. Aquesta comissió es reunirà d'aquí a quinze dies i la coordinarà la Delegació del Govern. Està previst que d'aquí a uns mesos tinga una proposta clara i que aquesta s'incloga en el nou pla territorial de les Terres de l'Ebre i el pla d'espais fluvials de l'Ebre que elabora l'ACA. No obstant això, haurà arribat tard per a Tortosa, que té quatre plans parcials aturats i ha hagut d'encarregar un pla d'emergència per resoldre la situació.

La constitució del GIATE, a l'abril

La creació de la comissió sobre la inundabilitat es va decidir ahir en el marc d'una reunió a la Delegació del Govern a l'Ebre en què també es va tractar sobre la constitució del futur consorci per a la gestió integral d'aigua a les Terres de l'Ebre, el GIATE. Segons el director dels serveis territorials de Medi Ambient a l'Ebre, Víctor Gimeno, en aquesta reunió es va avançar considerablement, però encara no es van aprovar del tot la setena versió dels estatuts d'aquest organisme que ha de gestionar l'abastament d'aigua en alta als municipis ebrencs i també el sanejament de les aigües residuals. Així l'aprovació definitiva s'ha ajornat per després de Setmana Santa, el 20 d'abril. Ara bé, en la reunió d'ahir sí que es va acceptar formalment que el Consell Comarcal del Priorat forme part també d'aquest consorci d'aigües de les Terres de l'Ebre, ja que part del Priorat també forma part de la conca de l'Ebre. En aquest sentit, també s'oferirà a Falset la possibilitat d'estar integrada en el consorci com ho estan les quatre capitals de comarca ebrenques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.