Els pous de Vinallop s'activaran uns 14 mesos després de l'inici d'obres a Flix

Continua la signatura de les expropiacions a les finques, però a un ritme més tranquil que el de dimarts

El projecte de descontaminació del pantà de Flix, on hi ha acumulades més de 360.000 tones de fangs barrejats amb residus tòxics i radioactius, preveu la construcció d'un mur d'aïllament, d'una planta de tractament dels sediments i d'una cinta transportadora fins a l'abocador del Racó de la Pubilla, que podrà rebre fins a 200 tones de materials cada hora. Bàsicament, aquestes són les infraestructures que cal tenir construïdes abans d'iniciar l'extracció dels residus, un procés que segons el projecte es faria un mínim de 14 mesos després dels treballs preliminars al pantà de Flix. En aquest sentit, l'alcalde de Tortosa havia demanat a la CHE si podia ajornar la construcció dels pous uns mesos, tenint en compte la conflictivitat social, la desconfiança dels propietaris afectats i la falta de garanties de subministrament a Tortosa i al poble de Jesús. Però, sobretot, tenint en compte que no es podria donar una situació d'emergència al riu fins que comencés pròpiament l'extracció dels residus a l'embassament de Flix. Aquesta demanda no va ser escoltada, ja que el mateix projecte considera els pous d'emergència una qüestió urgent i prioritària.

De fet, la Generalitat ja havia advertit el setembre del 2007, durant la presentació del pla d'emergències de la descontaminació de l'Ebre, que els pous –inicialment previstos al marge esquerre del riu, al poble de Campredó– havien de començar a construir-se primer, perquè estiguessen a punt abans de la neteja del pantà. Així, la previsió era construir els pous de Campredó abans del 2008, ara fa un any. Finalment, els responsables del projecte tècnic van optar per construir els pous al marge dret, ja que l'aqüífer de Campredó donava menys garanties a l'hora de resistir un episodi de contaminació a l'Ebre. En canvi, els tècnics d'Acuamed van explicar que a la zona de Vinallop, a uns 70 metres de fondària, hi ha un segon aqüífer més ric, d'on esperen traure uns 1.200 litres per segon, amb un màxim de dotze pous.

Sense data per als treballs al pantà

GUSTAU MORENO
Tot i que encara ningú pot assegurar quan començaran els treballs de descontaminació al pantà de Flix, s'apropa l'inici de les obres dels pous d'emergència de Vinallop. En cas de contaminació greu a l'Ebre durant la neteja, es tallaria la captació del minitransvasament i la xarxa del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) quedaria connectada als pous. Però abans de començar a remoure la muntanya de residus, al pantà s'aixecarà un mur de més d'un quilòmetre, que els aïllarà perquè no tinguen contacte amb el riu. Al recinte es farà l'extracció i dragatge dels sediments, a través d'un sistema addicional flexible amb cortines de plàstic, per evitar que els materials es remoguen i se'n vagen aigües avall. Els residus rebran després un complex tractament, abans de traslladar-los amb una cinta transportadora que tindrà més de 6,5 quilòmetres, fins a l'abocador flixenc del Racó de la Pubilla.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ADMINISTRACIONS

L’Estat bloqueja el conveni i no ha transferit els diners per a la mobilitat del Maresme, segons Territori

EL MASNOU
SOCIETAT

La zona ampliada de Water World, Tornado Land, a punt per a la temporada

lloret de mar
GIRONA

Desenes de famílies enganyades en un viatge a Eurodisney París

GIRONA

Inditex es planteja tancar dues de les quatre botigues que té a Figueres

figueres
medi ambient

Un decret intenta fer més àgil el control de la sobrepoblació de conills, senglars o cabirols

Tàrrega
Infraestructures

Els veïns de Joan Miró exigeixen als partits un compromís per preservar el parc

Barcelona
medi ambient

Tarragona proposa una trentena d’activitats per conscienciar sobre el canvi climàtic

TARRAGONA

L'Ajuntament denuncia l'ocupació per fer-hi un casal de joves del magatzem dels Castellers

SANT CUGAT DEL VALLÈS
GIRONA

Tempesta i calamarsa a la Selva, el Gironès i el Baix Empordà

GIRONA