Medi ambient

Greenpeace amenaça de denunciar la Generalitat si no li facilita dades sobre la fuita radioactiva d'Ascó

Fa mesos que li reclama, sense resposta, informació de la seva xarxa de vigilància

«La Generalitat està actuant amb secretisme i viola la llei 27/2006, del 18 de juliol, per la qual es regula l'accés a la informació ambiental», denuncia en una nota el grup, que recorda que la llei dóna un mes per contestar les peticions. Després que, el 5 d'abril del 2008, l'entitat fes pública la fuita, va fer dues sol·licituds d'informació al Departament d'Economia, que comparteix amb el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) la gestió de la Revira. En la primera, del 13 de juny, demana les mesures registrades pels monitors de vigilància de la xarxa al Camp i l'Ebre. «La Generalitat va detectar la fuita quan va tenir lloc, però va preferir guardar silenci», denuncia l'entitat. El 26 de juny, la conselleria contestava per carta que treballava per donar-los una resposta, però no n'han sabut res més. El 24 de novembre, l'entitat presentava una segona sol·licitud d'informació sobre l'estudi de la fuita que el govern va demanar a Carlos Tapia, professor de la Universitat Politècnica de Catalunya, però tampoc n'ha rebut resposta. Ara ha tornat a fer les peticions, i durà el govern a la justícia si en el termini d'un mes no els fa cas. Greenpeace atribueix l'actitud a la «política ocultista i de submissió al CSN que el govern ha practicat» des que es va fer pública la fuita, tot i «presumir d'haver forçat el CSN a millorar els mecanismes d'informació». L'entitat, a més, denuncia que tant el conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, com el d'Interior, Joan Saura, diguessin, «sense dades que ho sustentin», que no hi havia perill per a la població, quan segons ells més del 86% de partícules recollides el juny del 2008 superaven els límits de radioactivitat legalment aplicables al públic.

Vàlvules mal calibrades

L'associació gestora va notificar ahir al CSN un succés quan, en fer una avaluació de seguretat, va detectar que els procediments de calibrament dels instruments d'actuació de les vàlvules d'alleujament del pressionador dels reactors d'Ascó I i II no cobrien tots els components que intervenen en les seves operacions. La central va procedir a una baixada de càrrega per verificar el bon funcionament del circuit, i que l'error no s'hagués produït també en altres components. Després de comprovar que les proves havien anat bé, es va tornar a augmentar la potència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.