Medi ambient

CANVI CLIMÀTIC

Europa lluita contra la calor i els focs

Les temperatures a Sicília han arribat aquest dimecres gairebé als 47ºC

Grècia intenta, per tercer dia consecutiu, controlar els incendis que cremen al país

El continent europeu continua patint altes temperatures sufocants i importants incendis. Itàlia viu aquest dimecres el pic màxim de l’onada de calor que està assotant Europa. Les temperatures a Sicília han arribat gairebé als 47 ºC, segons dades publicades per ilMeteo.it que recull l’agència de notícies italiana Ansa. Vint-i-tres ciutats estan en alerta vermella —entre les quals hi ha Roma, Florència, Nàpols o Palerm—, mentre que s’espera que aquest dijous les temperatures comencin a baixar al nord, tot i que al sud continuaran elevades. Per altra banda, l’aeroport de Catània, a Sicília, romandrà parcialment tancat indefinidament a causa de l’incendi que s’hi va declarar dilluns passat.

Mentrestant, Grècia continua aquest dimecres per tercer dia consecutiu lluitant per controlar i apagar els grans incendis forestals que cremen als afores d’Atenes enmig d’altes temperatures i forts vents que dificulten les tasques d’extinció. Els dos grans focs a l’oest de la capital grega han cremat des de dilluns milers d’hectàrees de boscos, desenes de cases i pertinences i milers de persones han hagut de ser evacuades. L’incendi que més preocupa les autoritats és el que segueix descontrolat prop de la localitat de Nea Peramos, a uns 35 quilòmetres a l’oest d’Atenes. A l’illa de Rodes també crema un altre incendi sense control en un bosc verge, que ha obligat a evacuar tres pobles i un hotel amenaçats per les flames. Al país s’han produït 66 incendis forestals en les últimes 24 hores, segons informa el diari grec Ethnos. S’espera que les temperatures al sud del país arribin als 44ºC a finals de setmana.

A l’Estat francès, es manté l’alerta taronja per temperatures a la zona de la Provença-Alps-Costa Blava i l’illa de Còrsega per temperatures que podrien arribar als 40ºC i a Macedònia del Nord, on s’esperen temperatures per sobre dels 43ºC, i Kosova també s’han emès alertes de calor.

La Xina polvoritza rècords

A milers de quilòmetres, el nord de la Xina continua experimentant la intensitat d’una onada de calor extrema que ha polvoritzat els rècords en algunes àrees, com la ciutat de Turfan, situada a la regió autònoma de Xinjiang, a l’extrem oest de la Xina, que va registrar una històrica temperatura de 52,2ºC, la més alta mai documentada, informa aquest dimecres el diari local Global Times. Diumenge passat, els termòmetres també es van enfilar fins a temperatures sorprenents de 80ºC, segons l’agència Efe, a la superfície terrestre de la muntanya Flamejant, una coneguda destinació turística situada a Turfan. A l’onada de calor cal sumar la severa sequera que afecta Mongòlia Interior i Hebei, també al nord, mentre que al sud, registren inundacions fortes per pluges.

D’altra banda, dotze persones han mort aquest dimecres a Islamabad per les pluges monsòniques que afecten el Pakistan, un dels països més vulnerables al canvi climàtic, informa Efe. Són ja més d’un centenar els morts i 179 els ferits des de l’inici de temporada de pluges –el 25 de juny–, que han obligat a evacuar més de 14.000 persones.

L’OMS alerta sobre els efectes mortals de la calor extrema

La calor pot arribar a ser mortal sense preparació per fer front a les altes temperatures. Així ho ha advertit aquest dimecres en un comunicat recollit per les agències internacionals el director per Europa de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Hans Henri P. Kluge. Segons noves estimacions publicades el 10 de juliol passat per la revista científica Nature, només l’any passat van morir a Europa més de 60.000 persones a causa de la calor extrema. “A mesura que el nostre planeta continua escalfant-se, aquesta xifra augmentarà any rere any”, assegura l’OMS. Per això, a banda de les mesures que la ciutadania pot adoptar, Kluge ha reclamat accions regionals i mundials per abordar eficaçment la crisi climàtica.

L’OMS ha informat aquest dimecres que està desenvolupant un sistema d’alerta per als grups de persones vulnerables per amenaces derivades de les onades de calor en col·laboració amb l’Organització Meteorològica Mundial (OMM).

“Estem particularment preocupats per les persones que pateixen malalties cardiovasculars, diabetis o asma, i per descomptat per les criatures, les dones embarassades i les persones d’edat avançada”, ha dit la directora del departament de Salut Pública i Medi Ambient de l’OMS, María Neira, en una roda de premsa recollida per Efe. L’experta de l’OMS ha instat els governs a desenvolupar estratègies i plans locals d’avisos per assegurar la “detecció immediata de totes les persones potencialment en risc”.

Neira, explica Efe, també ha destacat la importància de “reduir la nostra empremta de carboni” per mitigar el fenomen del canvi climàtica i reduir així la freqüència, intensitat i durada d’aquestes onades de calor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins