Medi ambient

Primera emergència per sequera i restriccions a 24 municipis

La majoria afectaran a poblacions de l’Alt Empordà, que s’abasteixen de l’aqüífer Fluvià-Muga i només dos que s’abasteixen del pantà de Riudecanyes al Baix Camp

Es limitarà el consum global de l’aigua de 200 litres per habitant i dia, encara que només als serveis municipals

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha declarat aquest dimecres per primera vegada la situació d’emergència per sequera que provocarà restriccions a 24 municipis de Catalunya, 22 que depenen de l’aqüífer Fluvià-Muga, ubicats a l’Alt Empordà, i dos que s’abasteixen del pantà de Riudecanyes al Baix Camp. amb una població total de 26.000 habitants.

La situació d’emergència implica que hi haurà una limitació de consum global de l’aigua de 200 litres per habitant i dia, encara que només als serveis municipals i no afectarà l’aigua de boca, ha explicat en declaracions als mitjans el director de l’ACA, Samuel Reyes, després de la reunió telemàtica de la Comissió Interdepartamental de la Sequera, encapçalada pel president de la Generalitat, Pere Aragonès. La mesura entrarà en vigor la setmana que ve, en el moment en què es publiqui la resolució al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

La restricció de litres per habitant fa referència als usos de serveis municipals i no a l’aixeta directa de les llars, si bé l’ACA ha insistit en la necessitat de fer-ne un ús responsable i han recordat que la xifra ideal de consum és de 90 litres per persona i dia.

La restricció implica també que es limiten en algunes zones tant els usos agrícoles (80 %) i els industrials (25 %) i continua, com en la situació d’excepcionalitat anterior, la prohibició omplir o reomplir piscines i el risc de jardins públics i privats (excepte arbres d’especial protecció).

Reyes ha recordat que ja van 30 mesos de situació de sequera en alguns territoris i ha assenyalat que demà mantindran reunions amb els representants dels 24 municipis afectats amb l’ànim de col·laborar tant com sigui possible amb el món local.

Els municipis afectats

Els 22 municipis afectats de l’Alt Empordà són: Agullana, Armentera, Capmany, Espolla, Garriguella, La Jonquera, Masarac, Mollet de Peralada, Palau Saverdera, Pau, Pedret i Marzà, Peralada, Sant Climent Sescebes, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Sant Pere Pescador, Torroella de Fluvià, Ventalló, Vilabertran, Viladamat, Vilajuïga i Vilamacolum.

L’aqüífer del Fluvià Muga, un dels principals abastaments de la comarca de l’Alt Empordà, té actualment les reserves d’aigua a 14,4 metres sobre el nivell del mar, “mínims històrics”, segons ha confirmat l’ACA.

El Pla de sequera estableix també mesures de coordinació entre les aportacions de l’aqüífer i les de la xarxa supramunicipal del Consorci d’Aigües Costa Brava Girona. Mentre duri la situació d’emergència, els municipis que disposen d’una connexió a aquest sistema reduiran les seves extraccions de l’aqüífer, d’acord amb les consignes establertes en el Pla, i incrementaran el consum d’aigua provinent del Consorci d’Aigües Costa Brava Girona, com també de la Mancomunitat d’Aigües de Garriguella, Vilajuïga, Pau i Palau-saverdera.

El pantà de Riudecanyes, per la seva banda, que abasta les localitats de Riudecanyes i Duesaigües, està al 6%, amb un volum de 0,3 hm3.

Les administracions locals, a través dels seus plans d’emergència, també tenen potestat per establir limitacions o prohibicions addicionals a l’ús de l’aigua en instal·lacions esportives, públiques i privades i en espais lúdics.

Siurana, al punt de mira

D’altra banda, l’ACA ha recomanat que els municipis que depenen de l’embassament de Siurana, al Priorat, adoptin també les mesures pròpies de la fase d’emergència, ja que es troben en una situació “semblant” als que s’abasteixen del pantà de Riudecanyes.

En aquest cas, l’ACA no té potestat per decretar restriccions perquè Siurana forma part de la conca de l’Ebre i és competència de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre.

Pel que fa a la situació del sistema Ter-Llobregat, que abasteix l'àrea metropolitana de Barcelona i altres municipis, les previsions de l'ACA havien apuntat que podria entrar en emergència a finals d'estiu, però les pluges han permès endarrerir aquest eventual escenari al novembre o desembre. "Hem guanyat uns mesos que ens permeten continuar fent obres", ha destacat Reyes amb referència a dessalinitzadores i potabilitzadores.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona