Societat

L’emergència climàtica provoca que Riells i Viabrea sigui més vulnerable al foc i l’aigua

Riells i Viabrea (Selva) és un municipi format per diversos disseminats i urbanitzacions que amb els anys han anat creixent. Malgrat tot, l’emergència climàtica ha provocat que el municipi cada vegada sigui més vulnerable al foc i l’aigua, segons ha informat l’ACN. El principal motiu és que el municipi compta amb urbanitzacions que es van construir “enmig del bosc” i ara, amb l’emergència climàtica, ha suposat un risc d’incendi important. A més, hi ha quatre rieres que si plou molt es poden desbordar i provocar inundacions. Per això des de fa cinc anys el consistori cobra anualment una taxa de 18 euros per poder mantenir les franges perimetrals i netejar les rieres cada any.

Cada vegada és més freqüent que hi hagi episodis de pluja intensa, fet que implica un augment del cabal de forma puntual de rieres. L’alta temperatura i la manca de pluja també es tradueix en un augment dels episodis de sequera, que al seu temps comporta més risc d’incendi. L’alcalde del municipi, Josep Maria Bagot, assegura que tenen “totes les possibilitats de quedar afectats per successos meteorològics”.

Una taxa de 18 euros l’any

Davant d’aquesta vulnerabilitat a la situació climatològica, fa cinc anys el consistori va decidir estrenar una taxa en què cada habitatge paga 18 euros l’any per netejar les lleres de les rieres i les franges perimetrals. “N’hi ha que ho fan cada dos o tres anys i d’altres que ni ho fan”, assegura l’alcalde, “però per a nosaltres és una qüestió de seguretat que afecta a tot el municipi”.

L’alcalde ha detallat que els veïns “ho entenen” i per això van acceptar la nova taxa municipal. Amb aquests diners, el consistori té marge de netejar les franges perimetrals i les rieres cada any i reduir l’afectació en habitatges en cas d’incendi o d’inundació. A més, aquesta via d’ingressos permet fer aquestes actuacions sense hipotecar el pressupost econòmic. “Hi ha prioritats i una d’elles és la seguretat”, afirma Bagot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Raül Balam
Xef del ‘Moments’ de l’Hotel Mandarin Oriental de Barcelona (2 estrelles Michelin)

“El meu plat preferit és patata amb col i bacallà de Sant Pol”

Barcelona

Gastronomia catalana, la que ho aprofita tot

Barcelona
Joan (Nani) Mora
Cap de l’oposició d’ERC a Sant Andreu de Llavaneres

“Veiem com tot el que tenia la marca d’ERC s’està aturant”

Sant Andreu de Llavaneres
ADMINISTRACIONS

El Maresme se sent exclòs del pla de barris

MATARÓ
ciència

Asfalt autoregeneratiu i altres avenços tecnològics per a més seguretat a les vies

Tarragona
gastronomia

Cinc restaurants, un menjador escolar i dues escoles de cuina, a l’Slow Food

sant sadurní d’anoia

Un pèsol per col·locar

sant andreu de llavaneres
Societat

Es presentarà una moció al ple per parlar de l’alberg de Badalona

Badalona
ADMINISTRACIONS

L’Ajuntament de Lleida serà part en la causa dels robatoris a l’Horta

LLEIDA