Medi ambient

sequera

Les pluges revifen els cabals i aporten els primers 7 hm³ als pantans

L’episodi de pluges generals des de dissabte ha fet revifar els cabals fluvials i ja han entrat als embassaments de les conques internes del país els primers 7 hm³. Només és el començament de l’aportació d’aigua que es produirà els propers dies perquè l’escorrentia dels aqüífers i el subsòl tot just acaba de començar. Avui les conques internes de Catalunya ja tenen 133 hm³ de reserves, set més que dissabte 27 d’abril quan va iniciar-se l’episodi generalitzat – al Pirineu de Lleida havia començat abans. Al Ter-Llobregat són 122,5 hm³ (el 20% de capacitat) quan fa tres dies estaven a 116 i el 19% – el diumenge, ja en plena escombrada general de precipitacions el sistema Ter-Llobregat ja va guanyar el primer hectòmetre.

Està sent un episodi excepcional, no perquè sigui anòmal a la primavera, sinó perquè les darreres primaveres sí que havien estat anòmales. Així, al conjunt de Catalunya, ahir dilluns 29 d’abril era el dia més plujós en dos anys i mig, des del 23 de novembre del 2021. Ahir al vespre i nit patacs d’aigua enyorats des de feia massa temps feien créixer els cursos inferiors del Llobregat i el Besòs fins al punt que es va declarar l’alerta al tram baix del Llobregat, on el cabal a Sant Vicenç dels Horts era de 225 m³/s quan era de 2,5 m³/s abans de l’episodi, segons les dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) –sense declarar-se oficialment l’alerta es va llançar un avís de risc pels 74,7 m³/s del cabal del Besòs a Santa Coloma de Gramenet. L’estació meteorològica de Viladecans va registrar fins a la mitjanit 125 l/m² però també 95,8 Terrassa; 56,3 Girona; 40,1 Espot; 47,2 Castellnou de Bages; 42 Tàrrega; o 33,8 Blancafort.

I el que és més important per les reserves dels pantans, es van registrar 25,6 l/m² al pantà de Siurana; 50,3 al pantà de Darnius-Boadella; 56,6 a Ulldeter –a la capçalera del Ter– o 53,6 a Gisclareny i 58,9 a Port del Comte – a les capçaleres de la conca del Llobregat.

Aquest migdia el cabal de l’afluent de la Muga que alimenta l’embassament de l’Alt Empordà, l’Arnera, superava el m³/s i la mateixa Muga els 3 m³/s a Sant Llorenç. El cabal del Ter superava els 7,4 m³/s a Sant Joan de les Abadesses i l’afluent Gurri 1,8 m³/s a les Masies de Roda. L’aigua entrava al pantà de Sau a Roda de Ter a un ritme de 55,9 m³/s, és a dir, 55.900 litres per segon. A Guardiola de Berguedà, el cabal del Llobregat era de 40,4 m³/s i de 5 m³/s a Aigua de Valls, afluent del Cardener, a la mateixa conca del Llobregat.

«Boníssimes notícies però no suficients per dir que hem revertit la situació» greu de sequera, advertia al migdia la portaveu del Govern, Patrícia Plaja: “No ha arribat encara el moment de desfer les mesures de l’emergència”. L’executiu recorda que, tot i el notable episodi de pluges, les reserves al sistema Ter-Llobregat tot just se situen en un 20%. Evidentment la situació és sensiblement millor que el perillós 14% a què s’havia arribat abans de les precipitacions de març.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia