Medi ambient

La Generalitat descarta fer l'abocador a Rubí però no convenç els veïns

El director de l'Agència de Residus, Josep Maria Tost, diu que Can Balasc només podrà tenir residus industrials, però reitera l'opció de la pedrera Berta

El director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, ha assegurat que la zona de Can Balasc de Rubí no es convertirà en l'alternativa a l'abocador metropolità –dipòsit de residus municipals controlat– un cop tanqui el de coll Cardús a Vacarisses, com va insinuar ara fa un mes a El Punt Avui, quan sí que va negar categòricament que es pogués ubicar a Can Fatjó dels Aurons, a Cerdanyola.

En la roda de premsa que va fer dilluns a la seu de CiU per la creixent mobilització al municipi contra aquesta possibilitat, Tost va negar amb rotunditat aquesta opció, i va dir a més que “mai havia sonat aquesta possibilitat” en les planificacions anteriors de la gestió de residus vigent fins al 2013 ni en la nova fins al 2020. En les declaracions que va recollir Rubí TV, Tost afirma que Can Balasc “només serà un dipòsit de residus industrials” i va afegir que la normativa de residus prohibeix “abocar residus industrials en instal·lacions privades” com és el cas de les de TMA Grupo Sánchez.

El director de l'ARC sí que va admetre que la pedrera Berta de Sant Cugat, en compliment d'una sentència, té possibilitat de rebre aquest abocador metropolità, juntament amb altres antigues extractives de fora de la comarca, ja que actualment està en tràmit la declaració d'impacte ambiental.

Les afirmacions de Tost, lluny de tranquil·litzar els veïns, han encès encara més els ànims de la Plataforma Rubí Sense Abocadors, que la setmana passada va aconseguir que s'aprovés al ple una moció contra els abocadors. Per Joaquim Gràcia, un dels portaveus de l'entitat, que també està molesta pel fet que CiU no els hagués convidat a la roda de premsa de Tost, no hi ha cap garantia que a la llarga l'abocador de residus industrials de Can Balasc no pugui tenir un canvi de llicència ambiental en un futur. En aquest sentit, posa d'exemple l'abocador de Can Carreras –que s'ha de clausurar–, ja que la Generalitat va donar, el gener del 2012, una llicència de tipus II (materials no especials) quan en principi només hi podien anar inerts. La plataforma tem que Can Balasc es converteixi en un altre cas com el de Can Carreras –ara en fase de tancament en un any–, ja que des de l'entitat i els partits de l'oposició municipal han denunciat més d'una vegada la presència de gavines per sobre de l'abocador, cosa que fa pensar que s'hi aboquen residus orgànics. De fet, fa poques setmanes ja van denunciar que hi havien trobat residus sanitaris. Tost ho va qualificar de cas aïllat, i va afegir que hi entra “el que toca”.

A Can Carreras, en principi, només es podien abocar inerts, i mira com estem...
Joaquim Gràcia
Plataforma Rubí Sense Abocadors
Can Balasc només serà un dipòsit de residus industrials, i no de municipals
Josep Maria Tost
Director de l'Agència de Residus de Catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia