Salut

GIRONA

El Trueta crea una unitat per coordinar els tractaments contra les malalties autoimmunitàries sistèmiques

L’Hospital Josep Trueta ha constituït la Unitat de Malalties Autoimmunes Sistèmiques, un tipus de patologies que es caracteritzen perquè el sistema immunitari reacciona contra òrgans i teixits sans del propi cos. Actualment, el Trueta fa un seguiment de més de 500 pacients afectats d’alguna patologia autoimmunitària sistèmica, com el lupus eritematós sistèmic, l’esclerodèrmia, la síndrome de Sjögren, les vasculitis o les miopaties. La creació d’aquesta unitat permetrà oferir una atenció més coordinada i contínua a aquests pacients, i afavorirà la coordinació entre els diferents serveis i professionals implicats en els tractaments.

La complexitat de les patologies autoimmunes sistèmiques fa que aquesta unitat tingui la implicació de diverses disciplines, com ara reumatologia, Nefrologia, medicina interna, neurologia, pneumologia, otorrinolaringologia, aparell digestiu, oftalmologia, dermatologia, laboratori d’anàlisis clíniques, anatomia patològica o farmàcia. Durant els últims tres anys, els seus professionals havien posat en comú casos clínics i compartit la presa de decisions mitjançant un comitè mensual. Tot i això, la voluntat d’oferir una atenció més àmplia i coordinada, de disminuir el risc de complicacions i de millorar la qualitat de vida dels pacients amb una malaltia autoimmune ha impulsat la constitució formal de la unitat.

Aquesta voluntat de millorar l’accessibilitat dels pacients als serveis i especialistes i d’atendre qualsevol incidència ha comportat la incorporació recent de professionals d’infermeria a la unitat, que s’encarregaran d’informar i orientar cada pacient en la malaltia i els tractaments, i d’aprofundir en el control global dels riscos associats, com són les afectacions cardiovasculars, l’osteoporosi o les infeccions.

La constitució de la unitat també suposarà un impuls pel que fa a la creació de protocols mèdics, circuits i processos assistencials comuns per poder millorar l’assistència i el seguiment dels pacients. D’altra banda, es treballarà per ampliar el suport i l’assistència compartida amb els hospitals comarcals de la demarcació de Girona mitjançant una comunicació fluida i la possibilitat d’organitzar reunions mensuals per tractar casos complexos. Des de la unitat, també es vetllarà per la implementació de formació reglada vinculada a la patologia autoimmune, amb l’organització de sessions científiques al llarg de l’any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]