Salut

El pla contra el càncer de còlon arriba a tres ABS més

En els pròxims mesos, s'enviaran 20.493 cartes per convidar la població diana de Figueres, Banyoles i Anglès a participar en el programa de detecció precoç

El programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte s'estendrà aviat a les àrees bàsiques de salut (ABS) de Banyoles, Figueres i Anglès. En els pròxims mesos es convidarà a participar en aquest programa 10.342 veïns de l'ABS de Figueres, que inclou aquesta ciutat i les poblacions de Fortià, Riumors, Vila-sacra i el Far d'Empordà; 7.199 veïns de l'ABS de Banyoles, que engloba tots els municipis del Pla de l'Estany, i 2.952 de l'ABS d'Anglès, a la qual pertanyen també els pobles de Bonmatí, la Cellera, Osor i Amer.

La participació en el programa, que es va començar a implantar a la regió sanitària de Girona el 2013 pel Baix Empordà, és voluntària. S'invita la població diana –tots els homes i dones que tinguin entre 50 i 69 anys durant l'any en curs–, els quals rebran una carta a casa seva en què se'ls explica el programa. Els veïns que rebin la carta d'invitació s'han de dirigir a una oficina de farmàcia adherida al programa, on han de lliurar la carta que hagin rebut, que té un codi d'identificació personal. A la farmàcia els donaran un kit per dipositar una mostra de femta i les instruccions de com conservar-la fins que la portin de nou a la farmàcia, que les farà arribar al laboratori. Un 6% de les persones que participen en el programa tenen resultats positius en la prova de detecció de sang oculta en femta, que després es confirma o descarta a través d'una colonoscòpia. La implantació del pla es fa de manera gradual a cada comarca durant dos anys, i un cop s'ha implantat es torna a començar. A Catalunya cada any es diagnostiquen més de 4.000 casos nous de càncer de còlon i recte. És la segona causa de mort per càncer a Catalunya, tant en homes com en dones, amb 1.900 defuncions per any. La supervivència al cap de cinc anys és d'un 50%. La mortalitat s'estabilitza entre els homes i baixa entre les dones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia