Educació

La llei d'educació, un dels temes centrals que debatran els mestres a l'Escola d'Estiu del Penedès

Les jornades tindran lloc a Saifores del dia 1 al 3 de juliol

L'última escola d'estiu? Reflexions sobre la nova política educativa és el lema de l'edició de l'escola d'estiu de Saifores d'enguany. A la trobada, el col·lectiu de mestres podrà tractar a fons tot el que implica la nova llei d'educació catalana i el nou calendari escolar, que han motivat moltes crítiques durant els darrers mesos. Un exemple és el fet que en les últimes setmanes, a la majoria dels centres, ha sorgit el debat si la supressió de la jornada intensiva durant el mes de juny ha de comportar prescindir de l'organització de colònies i sortides al llarg de l'any.

«Trobem a faltar un suport clar per part del Departament d'Educació», explica un dels organitzadors, Josep Ramon Fuentes, en referència a les dificultats per establir els horaris i les dates de l'escola d'estiu d'enguany a causa del desconeixement dels mestres dels seus propis horaris. «L'Escola d'estiu tradicionalment ha començat a principi de juliol. Els canvis en el calendari escolar ens afegeixen dificultats en l'organització. L'administració ens ha de donar les màximes facilitats, ha d'acceptar solucions flexibles i diversificades», assegura en el mateix sentit el president de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya, Raül Manzano, en el document de presentació de l'Escola d'Estiu del Penedès.

De moment, però, ja hi ha 80 persones inscrites en la convocatòria, una dada positiva per als organitzadors, que preveuen que s'acabi arribant al centenar de participants, una quantitat semblant a la dels darrers anys. La programació de l'escola d'estiu inclou diversos tallers. Educar per la mort, educar per la vida és el títol d'una d'aquestes activitats, que defensa no amagar la mort als més petits, sinó fer-ne pedagogia amb la voluntat de «parlar de la mort i el dol amb els infants, sense tabús ni pors, de manera més oberta i transparent».

Dol migratori

Un altre dels tallers està dedicat al dol migratori, és a dir, a fer entendre «els processos d'elaboració de pèrdues que viuen les persones migrades, especialment els infants». Els assistents també podran aprendre Reciclajoc, una proposta que consisteix en la «construcció de joguines a partir de la reutilització de material de rebuig d'ús quotidià», i a fer conversar els alumnes a través de versos cantats amb el taller Versegem amb corrandes, jotes i garrotins: la glosa. Un altre dels tallers està dedicat específicament a les rutines de les escoles bressol.

Així mateix, la programació ofereix diversos debats com ara el futur de la mateixa escola d'estiu i de les colònies escolars, de les quals se n'analitzarà l'evolució. Segons Fuentes, es tracta «sobretot de carregar piles». «El personal té ganes de continuar aprenent. Hi ha molt bona convivència», explica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia