Educació

Pacte PP-Vox per imposar la segregació lingüística a les Balears

L’alumnat podrà elegir ser escolaritzat en castellà fins els 8 anys

El govern del PP de les Illes Balears ha assolit, finalment, un acord amb Vox, per tal de començar a retallar l’ensenyament en català. Després de setmanes de negociació i l’amenaça de Vox de no votar el pressupost anual i el sostre de despesa del govern balear, els dos partits han acabat pactant que l’alumnat podrà escollir ser escolaritzat en un 50% en castellà fins els 8 anys en aquells centres que estrenin la prova pilot d’eliminació de la immersió i l’ensenyament en català.

El pla pilot voluntari afectarà tots aquells centres escolars públics i privats que s’hi vulguin acollir. Els pares elegiran la primera llengua en l’ensenyament, i l’objectiu del govern balear és aconseguir que sigui possible fer-ho en les dues llengües a final de l’actual legislatura.

El conseller d’Educació, Antonio Vera, assegura que la implantació del “50% en llengua pròpia” no implica trencar els consensos lingüístic del 1986. La decisió té bona part dels treballadors docents de les Illles en contra. Les entitats educatives han plantat avui la mateixa presidenta Marga Prohens, que els havia d’exposar avui personalment el pla. Se senten enganyades i en preparen mobilitzacions en contra.

L’acord preveu l’elecció de primera llengua en primer ensenyament a tots els centres educatius, en el segon cicle d’Educació Infantil i en el primer cicle d’Educació Primària a partir del curs escolar 2024/2025 en els centres en els quals sigui possible, i la seva extensió durant tota la legislatura a la resta de centre. Per a la resta d’etapes educatives, els centres podran acollir-se voluntàriament a un pla pilot per a oferir a les famílies l’elecció de primera llengua d’ensenyament en les matèries no lingüístiques de l’àmbit científic i social, “a través de diferents mesures organitzatives i pedagògiques (dins del grup-classe, desdoblaments o agrupacions flexibles)”. L’aplicació d’aquest pla voluntari serà al curs 2024/2025 per a Infantil i Primària i 2025/2026 per a Secundària. S’estudiarà la viabilitat d’incloure posteriorment les etapes de Batxillerat i Formació Professional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]