Educació

educació

El govern ratifica l’acord per revertir les retallades del personal docent

El consell executiu ha ratificat l’acord que el departament d’Educació va arribar el 25 de gener amb els sindicats CCOO i UGT per millorar les condicions laborals del professorat, que suposa, segons ha assegurat la portaveu del govern, Patrícia Plaja, “revertir la totalitat” de les retallades del personal docent de l’última dècada. La ratificació de l’acord, en plena campanya electoral, estava vinculada a l’aprovació dels pressupostos del 2024 i, per tant, havia quedat pendent. Segons ha explicat la portaveu del govern, els diners per poder aplicar l’acord amb els sindicats “surten del departament d’Economia”. Finalment, segons Plaja, s’ha decidit “fer tots els esforços possibles, seguint les indicacions del president de la Generalitat” per poder “fer realitat la reversió de les retallades que ha patit el personal docent”.

L’acord preveu tres mesures: recuperar els sexennis, el reconeixement del primer estadi docent a partir dels sis anys (en les retallades havia quedat fixat a partir del novè any de carrera docent); l’equiparació salarial dels professors tècnics d’FP i del cos de mestres de taller d’arts plàstiques i disseny, i la reducció calendaritzada de dues hores lectives per a majors de 55 anys. Segons ha informat el govern, la primera de les mesures tindrà un cost econòmic de 55,04 milions d’euros per a l’any 2024, 23,59 milions per a 2025 i 21,67 milions per al 2026, i una afectació directa a 43.649 docents.

Segons ha informat el govern en un comunicat, el pacte també beneficiarà el personal de centres concertats, que percep les seves retribucions a través del pagament delegat. A aquest col·lectiu se li van aplicar els estadis de promoció docent l’any 2006, i el 2012 el reconeixement del primer estadi se’ls va retardar fins als nou anys. Ara també se’ls retornarà el reconeixement als sis anys, amb una inversió superior als 14 milions d’euros.

A banda, es determina l’equiparació salarial al personal docent del cos de professors tècnics d’FP i del cos de mestres de tallers d’arts plàstiques i disseny. L’equiparació es fa establint un complement personal transitori de 175,19 euros mensuals bruts per als funcionaris de carrera, funcionaris en pràctiques i funcionaris interins. Aquesta mesura requereix una inversió de 6,59 milions d’euros.

L’equiparació es fa establint un complement personal transitori de 175,19 euros mensuals bruts per als funcionaris de carrera, funcionaris en pràctiques i funcionaris interins. Aquesta mesura requereix una inversió de 6,59 milions d’euros.

Millores laborals també a Justícia i personal penitenciari

El consell executiu també ha ratificat el preacord de millora de les condicions laborals amb els treballadors de l’administració de Justícia i el nou model organitzatiu i de condicions de treball per al personal dels centres penitenciaris de Catalunya, acordat amb els sindicats arran de la mort de la cuinera de Mas d’Enric.

El de Justícia, que es farà efectiu de forma imminent, segons el govern, inclou increments salarials de 200 euros de mitjana, millores organitzatives i facilitats per a la conciliació, entre altres punts pactats fa dues setmanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.