Educació

Nova escola catalana a l'Alta Cerdanya per substituir La Bressola

Després del tancament de la Bressola de Càldegues els pares d'alumnes obriran classes d'immersió catalana a Sallagosa

Tindràn ajudes de l'Ajuntament i les institucions nord i sud catalanes

El quatre de setembre s'obrirà a Sallagosa (Alta Cerdanya) una nova escola d'immersió catalana a la Catalunya Nord. Després que el mes de febrer el consell d'administració de la Bressola anunciés el tancament definitiu de l'escola de Càldegues els pares d'alumnes que no estaven d'acord amb aquesta decisió han negociat amb institucions i particulars de la Catalunya Nord i de la Catalunya autònoma per poder continuar l'ensenyament per immersió catalana a la Cerdanya nord-catalana. Aquesta nova escola, que serà independent de La Bressola, té “el recolzament tècnic de la Casa de la Generalitat de Perpinyà”, que -quan es va anunciar el tancament de l'escola de Càldegues, a inicis d'any- proposava un finançament anual de l'escola de l'Alta Cerdanya “provinent del projecte de cohesió del territori, amb el fons comú per l'Eurodistricte”, una proposta refusada pel consell d'administració de La Bressola, que ho considerava insuficient.

Ajuda institucional

El finançament de l'escola de Sallagosa es farà també amb les cotitzacions dels pares d'alumnes i les ajudes encara no concretades del Consell General dels Pirineus Orientals i del Consell Regional del Llenguadoc-Rosselló. Per la seva part, l'Ajuntament de Sallagosa posa a disposició de la nova escola els locals en un edifici municipal que podrà acollir un màxim de quaranta alumnes. El batlle de Sallagosa, Georges Armengol afirma que “aquesta escola afavorirà els intercanvis multilingües entre cerdans, ja que prendrà en compte l'especificitat de la llengua del país”.

Els alumnes de l'escola seran provinents dels dos costats de la frontera, com era el cas amb La Bressola. El president de la nova associació que promou i gestiona el projecte és Joan Montané, de Puigcerdà, i el vicepresident és Eric Planes de Sallagosa. Un i altre afirmen que “la formació que es donarà en aquest establiment escolar correspon a una necessitat local i a una visió europea, sense oblidar les tradicions arrelades de Cerdanya”. Tot i l'ensenyament immersiu en català, l'atractiu pels alumnes procedents de la Cerdanya sota administració espanyola és l'aprenentatge també del francès, amb professors específics per aquesta llengua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.