Educació

maresme

L'augment del preu de l'escola bressol de Sant Cebrià encén les famílies

Una quarantena de pares i mares es manifesta en el ple on s'aproven les noves taxes que, en alguns trams, s'apugen el 100%

El govern s'escuda en la retallada de les ajudes de la Generalitat

Les noves taxes de l'escola bressol municipal de Sant Cebrià de Vallalta El Rial van encendre el ple celebrat dijous. Una quarantena de famílies va demostrar el rebuig a un augment que consideren “desproporcionat i abusiu” i que al seu entendre fereix de mort la supervivència del servei. Destaquen que en els nous barems de pagament que s'han aprovat –la renda més alta se situa en 40.000 euros bruts anuals per unitat familiar– la taxa augmenta entre el 20 i el 100%. Per exemple, en aquest tram alt es passa de pagar per jornada complerta 110,90 euros a 195 euros mensuals i si s'afegeix la permanència per migdia de l'infant es passa de 166 a 395 euros.

Sense avisar

La presidenta de l'AMPA de l'escola bressol, Assun Molina, es mostra molt crítica amb la manera d'actuar del consistori. “No s'ha avisat amb temps a les famílies i no s'ha buscat el consens per trobar solucions menys traumàtiques pels usuaris”, apunta i afegeix “som conscients que la retallada de la Generalitat s'ha d'assumir, però no veiem just que els únics perjudicats siguem els pares de l'escola”. Molina avança que el govern local s'ha mostrat disposat a parlar-ne “però de moment les taxes estan aprovades” i lamenta que l'Ajuntament no hagi facilitat el diàleg.

Sobrecost

El govern –PSC, ERC, ICV i Tots per Sant Cebrià– defensa les noves taxes de l'escola bressol “per poder mantenir el servei amb la mateixa qualitat”. L'alcalde, el socialista Pere Vega explica que el centre té un cost anual de 600.000 euros, “del qual l'Ajuntament ja assumeix 320.000”. Amb la reducció de 1.800 euros a 975 anunciada per la Generalitat “se'ns acumula un dèficit pel proper any de 70.000 euros, que no poden anar a càrrec de les arques municipals”. Tot i això, Vega diu que entén el malestar de les famílies i considera que es poden arribar a fer ajustos en els barems establerts. “Potser podrem ampliar la renda més alta, la que suporta un increment més alt, per intentar reduir la puja de la taxa”, puntualitza. Vega, però, insisteix que malgrat la reducció de les subvencions i dels infants apuntats –n'hi ha una vintena menys que l'any passat–, Sant Cebrià manté el mateix servei d'escola bressol, monitoratge inclòs.

D'altra banda, els grups de l'oposició, capitanejats per la CUP critiquen que l'escola s'hagi convertit en un dels centres del Maresme més cars “quan fa quatre anys era dels més assequibles”. Lluís Perramon, portaveu de la CUP, explica que es va plantejar al govern que s'obrís un període de diàleg amb la resta de partits i els pares abans d'aprovar les noves taxes per intentar arribar a una entesa. “No ens van fer cas, igual que tampoc van atendre les nostres propostes d'estalviar en la despesa en altres serveis abans que carregar contra les butxaques dels pares de l'escola bressol”, apunta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.