Societat

El perfil de l’exclusió social a Catalunya

La taxa d’exclusió és més alta si ets dona, tens entre 45 i 54 anys, ets immigrant, estàs a l’atur, ets família nombrosa i/o família monoparental

Hi ha característiques de la persona sustentadora principal de les llars que defineixen un risc més alt de trobar-se en situació d’exclusió social? Aquesta és una de les qüestions que es planteja Càritas i que l’estudi Foessa, publicat recentment, ha ajudat a resoldre. Segons l’estudi, a Catalunya la primera característica determinant és l’edat. Les llars sustentades per persones d’entre 45 i 54 anys tenen un risc d’exclusió social més elevat, amb taxes del 23,5%. En termes de pes dins el total de la població, el 40% de les llars en situació d’exclusió social estan sustentades per persones menors de 44 anys. La segona característica té a veure amb el fet migratori. Les taxes d’exclusió social entre les llars sustentades per persones de fora de la Unió Europea (46,8%) són superiors a les sustentades per persones de nacionalitat espanyola (15,1%) o de la resta de la Unió Europea (18,5%). La tercera característica té a veure amb la configuració del nucli familiar. La taxa d’exclusió social de les llars amb cinc persones o més és del 38,4%, més elevada que la de les llars de dues a quatre persones (15,7%) o les llars d’una persona (18,2%). Segons el seu pes dins el total, el grup més nombrós és el de les llars amb 2-4 membres, amb un pes del 59%. La taxa d’exclusió social de les llars monoparentals és del 25,7% (vs. el 17,5% de la resta de llars). En termes distributius, però, les llars monoparentals representen el 10% del total de llars en situació d’exclusió social. La darrera tracta de la desigualtat entre sexes. Les taxes d’exclusió social entre les llars sustentades per dones (20,7%) són superiors a les dels homes (16,7%). Malgrat les diferències en les taxes d’incidència de l’exclusió per sexe i a causa del major pes poblacional de les sustentades per homes, en valors absoluts, el 61% de llars en exclusió estan sustentades per homes. L’estudi conclou que, malgrat dades absolutes, la taxa d’exclusió és més alta si ets dona, tens entre 45 i 54 anys, ets immigrant, estàs a l’atur, ets família nombrosa i/o família monoparental.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia