Salut

L’obra per ampliar cirurgia al Trueta es posa a concurs

La Generalitat obre la contractació, per 14,58 milions de pressupost, del nou bloc quirúrgic i de l’hospital de dia oncohematològic

Es farà un nou edifici i una reforma parcial d’interior i façanes

La Generalitat ha obert aquesta setmana la convocatòria del concurs per adjudicar les obres d’ampliació de l’actual hospital Doctor Josep Trueta, amb l’ampliació del bloc quirúrgic i de l’hospital de dia oncohematològic de l’Institut Català d’Oncologia (ICO). El plec de clàusules s’ha fet prenent com a base al projecte que en va resultar guanyador, que preveu la construcció d’un edifici nou de 4.000 m² i la reforma de 2.500 més de l’edifici actual. Tot plegat, amb un pressupost màxim de 14,58 milions d’euros.

El projecte s’hauria de desenvolupar en quatre fases, per fer compatible l’avenç de l’obra i el manteniment de l’assistència sanitària. Les empreses que vulguin presentar ofertes tenen de termini fins al dia 9 de desembre per fer-ho.

Pel que fa a les obres, dissenyades conjuntament amb els professionals de les àrees quirúrgica i oncològica, s’incrementa el nombre de sales de cirurgia en sis més de les ara ja existents, amb totes les àrees de suport necessàries per assumir l’increment d’activitat previsible, a més de dotar de més punts assistencials l’hospital de dia oncohematològic.

L’ampliació de l’edifici es faria elevant-lo dos pisos més per sobre de l’actual edifici de l’ICO, de manera que la planta zero del nou edifici seria hospital de dia oncohematològic, la planta 1 quedaria de moment com un espai de reserva i a la planta 2 hi hauria l’ampliació de sales de cirurgia, que quedarien connectades a l’àrea. El projecte inclou la reforma complerta del Bloc Quirúrgic actual, l’Àrea de Reanimació (REA) i l’Àrea de CMA, a més del Servei d’Esterilització, situat a la primera planta de l’edifici actual.

A la coberta del nou edifici es preveu la creació d’un jardí terapèutic per als infants ingressats al Trueta, amb accés directe des d’hospitalització de pediatria, àrea situada a la planta 3.L’Àrea Quirúrgica de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta ocupa actualment la segona planta de l’edifici principal i consta de vuit quiròfans per a cirurgia programada, dos quiròfans per a cirurgia d’urgències i un quiròfan per a cirurgia major ambulatòria (CMA). El projecte preveu que el centre es doti de sis sales quirúrgiques més, una de les quals seria per acollir un quiròfan híbrid, és a dir, equipat amb dispositius avançats d’imatge mèdica, que permet realitzar cirurgia mínimament invasiva, tècnica utilitzada principalment en les àrees de cirurgia cardiovascular i neurocirurgia. Es passaria dels 11 quiròfans actuals a 16 –sis dels quals nous- donat que una de les sales actuals es destinaria a un altre ús. També està previst un creixement de punts d’atenció de la zona de reanimació postquirúrgica, de la zona de recepció prequirúrgica i l’àrea de cirurgia major ambulatòria (CMA).Un cop s’hagin fet els treballs, s’equiparan els quiròfans amb la tecnologia necessària per transformar el Bloc Quirúrgic en un equipament modern, amb l’objectiu de fer cirurgia robòtica, laparoscòpica i cirurgia terciària en les millors condicions possibles.Per la seva banda, l’Hospital de dia oncohematològic de l’ICO en l’actualitat compta amb 25 espais de tractament i comparteix espais amb la Unitat d’Atenció Continuada Oncohematològica (UACO) i amb assaigs clínics. Aquest nou projecte preveu l’increment de 15 espais de tractament i àrees de suport i permetrà redefinir els espais actuals per a millorar els espais de la UACO i l’atenció als pacients. A la vegada, permetrà assumir l’increment progressiu de tractaments en assaig i una adaptació d’aquests circuits d’acord el seguiment i complexitat d’aquests tractaments.

LA XIFRA

14,58
milions
és el pressupost màxim que la Generalitat preveu invertir en el reforç de cirurgia i oncologia al Trueta.

Obra necessària

El manteniment de la inversió en l’actual Trueta mentre el nou hospital no sigui una realitat és un dels compromisos que va adquirir el Departament de Salut aquest estiu. L’obra es considera molt necessària per poder incrementar la capacitat d’assistència quirúrgica actual i cobrir tant les necessitats cada cop més grans de l’activitat quirúrgica d’intervencions oncològiques i d’alta tecnologia, com complir els temps de resposta garantits pel CatSalut per a la cirurgia no oncològica.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.