Els usuaris de la Mercè es traslladaran aquest setembre a les noves plantes

Les obres de la residència estaran del tot enllestides a inici del 2010 i s'hi projecta una unitat de demències

Després de cinc anys d'actuacions, aquest setembre els usuaris de la residència de la Mercè ja podran ocupar les dependències definitives. A principis d'estiu s'enllestiran les obres i del juliol a l'agost es posarà el mobiliari a les plantes de la set a la tretze, que són les que s'han reformat en la seva totalitat. I una vegada traslladats els avis només caldrà enllestir les actuacions a la planta cinquena i sisena, on hi haurà els espais comuns, i arreglar l'entorn del centre residencial: «A principis del 2010 les obres estaran del tot acabades», assegura Jordi Tous, el director dels serveis territorials d'Acció Social i Ciutadania.

Les actuacions van començar el 2004 i s'han retardat a causa, en part, de la paralització de les obres durant més d'un any mentre es feia una auditoria de l'edifici arran de l'accident del túnel del Carmel de Barcelona, que va obligar a revisar totes les obres públiques. Això i els canvis sobre el projecte inicial van fer endarrerir l'obra i encarir-la almenys tres milions d'euros, i així se superen ara els dotzemilions d'inversió en aquesta actuació.

Una vegada el projecte estigui enllestit, a principis de l'any vinent, el govern s'ha plantejat remodelar i adaptar les quatre primeres plantes i reconvertir-les en una unitat de demències: «Es tracta de fer un espai per a persones assistides amb sobreenvelliment», és a dir, serà un espai amb capacitat de vint a trenta usuaris amb malalties degeneratives. Aquestes plantes estaven ocupades pel centre sociosanitari que es va traslladar al complex de Llevant.

Edifici poc funcional

Tous parla de la complexitat d'aquest projecte: «És un edifici que respon a una època en què el perfil d'usuaris era molt diferent.» Ara fa uns trenta anys en els edificis predominava la verticalitat, «al contrari del que passa ara», i les residències no es plantejaven per a gent dependent: «Els usuaris han canviat i hem hagut d'adaptar els edificis», com passarà amb la residència que la Generalitat té a Reus. La residència de la Mercè s'ha reformat integralment, però no s'ha ampliat el nombre de places, que es mantenen en unes 117 a excepció de les que s'incorporin per a usuaris amb malalties degeneratives.

Facilitar la mobilitat

Per connectar els pisos, un ascensor anirà de la planta cinc a la tretze per l'interior, i un altre d'exterior connectarà totes les plantes, de manera que es resolen els salts d'espais que hi ha per la forma esglaonada de l'edifici, gràcies a aquest ascensor que es desplaçarà en diagonal.

La reforma d'aquest edifici es va plantejar el 2001, es va aprovar el 2003 i les obres van començar el març del 2004.

Tres milions al Camp de Tarragona

Les comarques del Camp de Tarragona rebran almenys 3 dels 60 milions d'euros que fons especial de l'Estat per a la dinamització de l'economia i l'ocupació destina a Catalunya per actuacions vinculades amb l'atenció a la dependència. Una part es dedicaran a centres propis del govern: la rehabilitació de la cuina de la residència de Montblanc (512.203 euros); la residència de Cambrils, que s'ha d'adaptar a la normativa (493.850), i l'adequació dels accessos i l'enjardinament de la residència de la Mercè (231.979). A banda, es dedicaran part dels diners a centes aliens: la redacció dels projectes de la residència per a malalts mentals del Vendrell i Reus del grup Pere Mata (150.000), el nou centre de dia de Pratdip (44.719), la nova residència de la Granja de Tarragona (816.000) i la reforma de la residència de Santa Coloma de Queralt (500.000). A més, es destinaran part dels 60 milions a subvencions per a entitats que es dediquen a l'atenció a la dependència (se n'han presentat 17) i per concertar places residencials per a persones grans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.