La crisi fa créixer un 16% el nombre de sense sostre atesos en dos anys

Els serveis socials municipals calculen que ara a Barcelona hi ha 700 persones que dormen al carrer

Els menjadors socials han distribuït al llarg del 2009 346.440 àpats, uns 80.000 més que l'any 2007. L'increment encara és més espectacular en els centres de dia, que han passat de 1.332 a 2.444 persones ateses. Aquests són els serveis que més han notat la crisi, segons el balanç fet ahir per Gomà, que va destacar a més que en aquest període «les estades són més llargues perquè la crisi també fa més difícil la sortida».

Els serveis socials municipals calculen que actualment a la ciutat de Barcelona hi ha unes 700 persones que dormen al carrer. L'atenció a persones d'alta vulnerabilitat, però, és molt més àmplia, perquè no només cobreix les necessitats de les persones sense sostre que l'equip de detecció i atenció al carrer aconsegueix arrossegar fins a un dels cinc serveis que ofereix l'ajuntament. També atén les demandes particulars i els casos derivats des de serveis socials.

El pressupost per atendre aquest col·lectiu s'ha triplicat en els últims quatre anys, i ha passat de 6,2 milions l'any 2005 a 19 milions l'any 2009.

Aquest increment pressupostari s'ha traduït també en un increment de places. Així des de l'any 2005 Barcelona ha passat d'11 a 20 equipaments d'atenció a persones vulnerables i de cinc a 13 centres específics per a persones sense sostre. Pel que fa als serveis d'acollida i alimentació social, el creixement ha estat del 62% passant de 1.317 a 2.130 places. Només en el darrer any s'han creat 215 noves places entre centres d'acollida, habitatges d'inclusió, centres de dia i menjadors socials.Pel que fa al nombre d'usuaris per tipologia de serveis, l'any 2009 el servei d'inserció social i d'atenció a itinerants va atendre 4.291 persones, els centres d'acollida 4.569, els centres de dia 2.444 i els menjadors socials 12.720. A més, un total de 1.369 persones van rebre algun tipus d'ajut econòmic. Gomà va anunciar que l'any 2010 l'ajuntament «seguirà enfortint les polítiques preventives». Entre les mesures, està prevista las posada en funcionament de cinc o sis habitatges d'inclusió més que se sumarien als 24 que ja funcionen actualment. Gomà va recordar que l'objectiu és acabar el mandat amb 50 habitatges d'inclusió amb capacitat per a 200 places.Pel que fa al Centre Integral Meridiana, l'any passat va atendre prop de 2.000 persones. L'edat mitjana és de 38 anys i un 88,9 han estat homes i un 11,10 dones. A la residència la mitjana d'estada és de 5,52 mesos.

«El pare va matar la mare quan jo tenia quatre anys»

El testimoni de la Begoña Jiménez, una de les usuàries del centre Meridiana, certifica que darrere de cada persona sense sostre hi ha quasi sempre una història amarga. La Begoña, de 41 anys, va arribar al centre després de quatre anys vivint al carrer amb el seu marit, ara a la presó. Té esquizofrènia i alteració de la conducta. «El meu pare va matar la meva mare quan jo tenia quatre anys», explica quan li preguntes per la seva vida. El seu pare era alcohòlic i va cometre l'assassinat davant seu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.