Societat

Aconsegueixen el segon cas de remissió del VIH sense antiretrovirals

La clau és que les cèl·lules mare trasplantades a aquest segon malalt també contenien la mutació CCR5 Delta32 que impedeix l’entrada del virus

El primer cas és el d’un pacient de Berlín, fins ara l’única persona que es considera curada de la Sida

Una persona portadora del VIH es va sotmetre a un trasplantament de cèl·lules mare per tractar un limfoma i ara, divuit mesos després que deixés de prendre el tractament antiretroviral, no hi ha ni rastre del virus a la seva sang. Així doncs, segueix les passes del cèlebre cas del pacient de Berlín, que és com es va donar a conèixer inicialment a Timothy Brown, fins ara l’única persona que es considera curada de la Sida.

Anteriorment, en tots els intents que s’havien dut a terme per repetir aquest procés de curació el virus havia tornat a aparèixer en les quatre setmanes posteriors a la retirada de l’antiretroviral. D’aquí que els científics que han participat en aquest cas, alguns dels quals d’IrsiCaixa, estiguin extraordinàriament engrescats amb els resultats de la investigació, que aquest dimarts publiquen a la revista Nature. Tot i això, són extremadament prudents i encara no gosen parlar d’una segona curació.

Com en el cas del pacient de Berlín, la clau és que les cèl·lules mare trasplantades a aquest segon malalt també contenien la mutació CCR5 Delta32. Es tracta d’una alteració genètica que impedeix l’entrada del VIH a les seves cèl·lules diana (els limfòcits T CD4) i que només es troba en l’1% de la població, amb més presència en el nord d’Europa.

El pacient d’aquest cas s’ha tractat a l’University College de Londres i era portador del VIH des del 2003. No va iniciar el tractament fins el 2012, quan també li van detectar el limfoma de Hodgkin. El 2016 li van fer el trasplantament de cèl·lules mare i va seguir amb antiretrovirals durant setze mesos més, fins que li van retirar.

La tasca d’ IrsiCaixa era fer la cerca d’alta precisió de presència del virus i, un any i mig després, no n’hi ha ni rastre. “Això ens demostra que el pacient de Berlín no era una simple anècdota. Aquest segon cas ens ha permès entendre millor els mecanismes i reactivar possibilitats de curació, perquè sabem que és possible”, explica Javier Martínez-Picado, investigador d’IrsiCaixa i coautor de la investigació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

la crònica
La crònica

Jugar no és només cosa de nens

OLOT

Simulacre d’emergències al Recinte Firal d’Olot

OLOT
equipaments

Solsona inaugura una nova pista poliesportiva

SOLSONA
patrimoni cultural

Homenatgen una trentena de ‘casillers’ del canal d’Urgell i les seves famílies

El Palau d’Anglesola
tradicions

La samarreta de la Patum llueix a la plaça Sant Pere de Berga

BERGA
societat

Fundesplai engega la campanya de casals i colònies d’estiu amb 90.000 places

prat del llobregat
SOCIETAT

La falta de pluja canvia la maceració de la ratafia

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

Alella fa una crida a participar del consell agrari municipal

alella
LLENGUA

Els drets lingüístics centren la Jornada Lluís M. de Puig

GIRONA