Societat

c. 1180 - Roma, 1213 //

Reina

Maria de Montpeller, la reina sense amor

MAI NO VA PODER DECIDIR PER ELLA MATEIXA. COM SI FOS LA FITXA D’UN JOC D’ESTRATÈGIA POLÍTICA, ES VA VEURE OBLIGADA A CASAR-SE FINS A TRES VEGADES. L’ÚLTIMA, AMB PERE I, AMB QUI ENGENDRARIA EL FUTUR JAUME I GRÀCIES A UN ‘ENGANY’.

A Maria no la volia ningú. Si algú la va estimar, va ser durant poc temps i amb molt de dolor. Perquè totes les històries de la seva vida tenien un mal final. Totes, tret d’una: l’engendrament del seu hereu, el futur rei Jaume I. Però fins i tot aquest moment va estar a anys llum d’un acte d’amor. Poc després de néixer Maria –probablement el 1180–, el seu pare, comte de Montpeller, va repudiar la seva mare i la va fer tancar en un monestir. A la nena la van casar quan encara era una criatura amb el vescomte Barral de Marsella, un home separat i tan gran que va morir al cap de poc.

DRAMA I INTRIGA POLÍTICA

De seguida la van tornar a casar, aquest cop amb Bernat IV de Comenge, vidu i separat dues vegades, que la va repudiar i la va obligar a marxar de casa deixant-hi les dues filles que havien tingut. Al drama personal, s’hi va sumar la intriga política: poc abans de morir, el seu pare va decidir que fos un germà de Maria qui heretés el comtat de Montpeller, en contra del que estava acordat.

En aquesta ocasió, la gent es va revoltar i la van entronitzar a ella. Als vint-i-quatre anys es va casar, per tercer cop, amb el rei Pere I d’Aragó. Però amb ell tampoc no seria feliç: Pere es va penedir d’haver-se casat amb algú que no era de sang reial i va demanar la nul·litat del matrimoni per casar-se amb la filla del rei de Jerusalem. Mentrestant, evitava qualsevol contacte amb Maria i així, és clar, es feia difícil gestar un hereu. Per solucionar-ho sembla que la reina va fer conxorxa amb un privat del seu marit: d’acord amb ell, una nit es va ficar al llit del rei amb l’habitació a les fosques, fent creure a Pere que era una altra dona. Diuen que les esglésies van estar obertes tota la nit perquè el poble pregués perquè la relació obtingués fruits.

NASCUT DE L’ENGANY

Fos com fos, Maria es va quedar embarassada. Malgrat els intents del rei Pere de controlar el comtat de Montpeller i el futur de l’hereu, Maria ho va evitar. Per fer-ho va recórrer a l’autoritat del papa. En el seu testament, en què deixava totes les propietats i títols al futur Jaume I, establia que si ella moria, seria Innocenci III –i no el pare del nen– qui en tindria la custòdia. I allà mateix, a Roma, esgotada i malalta amb només trenta-tres anys, la reina Maria de Montpeller va morir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Treballadors del Consorci Sant Gregori reclamen l’equiparació salarial

girona
Urbanisme

Els primers trams d’escales mecàniques reversibles a la baixada de la Glòria ja funcionen

Barcelona
ARBÚCIES

Finalitzen les obres d’urbanització del polígon Torres Pujals

ARBÚCIES

La fira Arrels de l’Escala escalfa motors amb els guardons del vi

l’escala
societat

Punts lila i una línia de bus nocturn gratuït a la festa major

Lleida
salut

L’hospital Santa Caterina incorpora la dermatologia digital

salt
Medi Ambient

Acció Climàtica contracta ramats per a prevenir incendis

calonge i sant antoni

Participació de rècord a la Fira d’Espàrrecs

Gavà
societat

El 35 % dels Mossos pateix depressió, estrès o ansietat, segons un estudi

barcelona