Societat

Terrassa, 1906-1991 //

Activista cultural

Les mil vides de Paulina Pi de la Serra

TOT FEIA PENSAR QUE SERIA UNA ALTRA “DONA DE”, PERÒ ELS CONVENCIONALISMES NO S’HAVIEN ESCRIT PER A ELLA. CONFERENCIANT POLÍTICA, REDACTORA, TRADUCTORA, ES VA CONVERTIR EN UN REFERENT CULTURAL DE LA RESISTÈNCIA ANTIFRANQUISTA

Si la paraula prohom tingués un equivalent en femení, Paulina Pi de la Serra en seria una de Terrassa. Hi va néixer el 1906 en una família acomodada, intel·lectual i catalanista. Conservadora i catòlica practicant, es va casar a divuit anys amb un barceloní de casa bona que tenia una fàbrica de cel·luloide. Amb aquest començament, tot feia pensar que viuria una vida convencional i discreta de “senyora de”. Però Paulina no va seguir exactament les normes marcades.

EL ROSSINYOL DE LA LLIGA

Estava en la vintena quan li van demanar que presentés Francesca Bonnemaison en un acte que la secció femenina de la Lliga Regionalista feia a Terrassa. Aquella primera intervenció pública va tenir tant d’èxit que aviat va començar a fer conferències polítiques arreu. “El rossinyol de la Lliga”, com algú la va etiquetar carrinclonament, defensava el valor de la dona, però creia llavors que “no ha de voler imposar-se, sinó actuar al costat de l’home, com li ho mana Déu en fer-la la seva col·laboradora i guia”. Aviat va començar a formar part de la junta directiva de la secció femenina de la Lliga i va agafar més responsabilitats, com la de formar part del consell de redacció del setmanari Després, viatjar com a delegada del partit al Congrés de Grups Nacionals Europeus a Berna... De fet, va fer diverses estades a Europa, i el 1934, en un d’aquests viatges a Lausana, va tenir una filla. El pare era Joan Estelrich, mà dreta de Francesc Cambó, amb qui va tenir una llarga relació secreta, ja que tots dos eren casats i era impensable que es divorciessin.

UN VIATGE OPORTÚ

I precisament era amb Estelrich a Venècia quan va esclatar la Guerra Civil. Davant d’això va decidir anar a França i s’hi va quedar fins a la fi de la Segona Guerra Mundial, treballant per a Cambó, fent classes, traduccions i col·laboracions en projectes editorials. Quan el 1945 va tornar a Terrassa va continuar fent de professora, va vendre llibres de la col·lecció Bernat Metge —dirigida per Estelrich— i es va anar introduint en la resistència cultural catalana, on es va convertir en una activista i un referent cultural. Va morir el 1991, després de rebre grans reconeixements de la seva ciutat natal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

infraestructures

L’Estat promet una inversió de 260 milions a l’Eix Pirinenc

LLEIDA
PORTBOU

L’Ajuntament comença els tràmits per licitar el nou servei de l’aigua

PORTBOU
medi ambient

Prova a Mollerussa per detectar electrònicament males olors

MOLLERUSSA
GIRONA

Cedeixen dos solars per construir 48 pisos de lloguer social a Domeny

GIRONA
educació

Tortosa farà llars d’infants als barris del Temple i Ferreries

TORTOSA
sequera

Les pluges revifen els cabals i aporten els primers 7 hm³ als pantans

barcelona
territori

Olost es planteja marxar del Lluçanès quan no fa ni un any que es va crear

olost

S’anul·la la Fira de l’1 de Maig per pluja

olot
CAMPRODON

Obren la convocatòria per accedir a 11 habitatges de lloguer social

CAMPRODON