Societat

Les dones viuen més anys, però amb pitjor salut

L’esperança de vida femenina arriba a Catalunya als 86 anys, 6 més que els homes

Vint anys, però, els passen amb problemes clínics, respecte als 14 dels seus companys

Les dones catalanes tenen una esperança de vida de 86,2 anys, una de les més altes d’Europa i sis anys per sobre de la dels homes, però passen més anys amb problemes de salut, concretament 20,1, en contraposició amb els 14,1 dels homes. Així ho assenyala l’Informe de salut de Catalunya 2019, elaborat pel Departament de Salut, que ha de servir com a base per al proper pla sectorial. Les dones de més edat, amb nivell socioeconòmic i d’estudis baix, són les que tenen pitjor salut.

En general, les dones tenen unes conductes més saludables que els homes, ja que fumen i beuen menys, segueixen més la dieta mediterrània i tenen menys excés de pes. Tot i que els homes fan més activitat física, la proporció està molt igualada (81,1%-84,5%). El sobreesforç diari que han de fer uns i altres, però, no és equitatiu: l’enquesta constata que el 41% de les dones s’ocupen en solitari de les tasques domèstiques, versus l’11% dels homes. Entre els grups de menys edat, però, les tasques es reparteixen una mica millor, amb un 31% de dones i un 29,7% d’homes en la franja de 15 a 44 anys. En tot cas, de mitjana les dones dediquen més hores que els homes a les tasques de la llar, tant els dies feiners (dues hores les dones i una els homes) com els festius (3,1 les dones i 1,7 els homes).

Els trastorns crònics són el problema femení més freqüent (41,4%), tot i que la desproporció més alta es troba en els trastorns mentals: l’11,2% de les dones tenen depressió, respecte a un 3,9% d’homes. L’informe alerta que les patologies cròniques poden desembocar en situacions de dependència, sobretot en les dones. De fet, gairebé la meitat de les que tenen més de 75 anys són dependents i necessiten ajuda per fer activitats bàsiques a causa d’un problema de salut (46,3% versus un 28,1% dels homes).

Pel que fa a les defuncions, les dones moren sobretot per malalties de l’aparell circulatori i neurològiques, mentre que els homes moren per culpa del càncer i de malalties relacionades amb l’aparell respiratori, així com del circulatori.

La manifestació, a les 17 h des de plaça Universitat

L’acte més multitudinari del 8-M serà la manifestació que avui a la tarda recorrerà el centre de Barcelona. Començarà a les 17 hores a la plaça Universitat i acabarà a dos quarts de vuit del vespre amb la lectura del manifest a Arc de Triomf. Un cop al passeig de Lluís Companys, hi haurà diverses actuacions musicals, entre les quals, la dels grups i artistes Roba Estesa, Clika Pika i Heidi Ramírez. A Girona, serà a les 18 hores a la plaça 1 d’Octubre; a Lleida, a la plaça Ricard Vinyes, i a Tarragona, a la Imperial Tarraco.

Serveis essencials als trens per la jornada de vaga

Durant la jornada de vaga d’avui, els trens de les línies de rodalies i regionals de Renfe i les línies d’FGC oferiran el 66% del servei, mentre que a les línies de llarga distància convencional i alta velocitat s’assegurarà un servei del 73% dels trens.

Colau inaugura la mitgera de la plaça de les Dones del 36

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va inaugurar ahir la mitgera de la plaça de les Dones del 36, a Gràcia. La cap del consistori va assegurar que el millor homenatge que es pot retre a les dones del 1936 és la lluita actual pel feminisme i l’ecologia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.