Societat

Sant Pere peta més patrimonial

La Generalitat va proclamar la festa major de Reus Festa Patrimonial d'Interès Nacional, un nomenament que ahir va omplir la plaça del Mercadal dels elements del seguici festiu i de reusencs que celebraven aquesta nova distinció

La festa major de Reus, que se celebra per Sant Pere, va ser nomenada fa uns dies Festa Patrimonial d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya. Aquesta és la màxima protecció que pot donar el govern català, que la situa «com una de les millors del país» tal com va anunciar el narrador de la jornada d'ahir. A la plaça del Mercadal, s'hi van reunir tots els elements que conformen el seguici festiu de la ciutat. Després de llegir la proclama es va aviar la tronada, un dels elements més destacats i tradicionals de la festa. L'alcalde, Lluís Miquel Pérez, la regidora de cultura, Empar Pont, i un membre de cada element i ball van ser els encarregats d'engegar els trons i masclets que van recórrer el Mercadal. Quan va acabar, i després de la cridòria que sol acompanyar aquest acte, el seguici festiu en ple va començar una ballada simultània.

La colla de diables es va encarregar d'adornar-la amb una encesa des del centre de la plaça, de la mateixa manera que els Xiquets van aixecar un 3 de 7, un clàssic de la colla. Tot plegat va estar acompanyat pel repic de festa del campanar de la Prioral. Des de l'any 1992, amb motiu de la proclamació de Reus com a subseu olímpica, no s'encenia cap tronada excepcional. Tal com va destacar el narrador, la distinció que ha assolit la festa major de Reus ha estat «fruit de la dedicació de moltes persones al llarg dels segles». Concretament, es van distingir els gegants, els nanos i la tronada com a elements més tradicionals de la festa.

Al matí, i també dins el marc de les festes de Sant Pere, es van estrenar els Vitxets petits, una rèplica reduïda dels gegants reusencs. Els va escortar el Ball de Diables Infantil, que va obrir un passadís de fum des de la porta de l'Ajuntament fins al centre de la plaça del Mercadal, que es va omplir de públic. També els van acompanyar la Mulassa petita, els Negritus petits de Tarragona i els gegants petits de Vilafranca del Penedès. La cercavila va començar al Mercadal i va recórrer els carrers Monterols, Prat de la Riba, Sant Elies i Sant Joan i va acabar als Jardins de la Casa Rull.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.