Societat

Les Fires de Girona comencen amb bon temps i sense abrics

La Fira de Mostres obre amb gairebé 300 expositors i una tendència creixent

El temps primaveral fa omplir les atraccions de la Devesa i els concerts

Amb una temperatura màxima de 25 graus centígrads a la ciutat de Girona, l’abric que la tradició indica que s’ha d’estrenar per les Fires de Sant Narcís no va caldre ni tan sols quan, ben d’hora, la Fal·lera Gironina es va encarregar de despertar els veïns amb les Matinades, la tradicional cercavila que recorre els carrers del centre de la ciutat. Amb deu dies de festa major per endavant, encara es pot esperar un canvi de temps sobtat, però la jornada d’ahir, si més no, va ser ben poc tardoral. Entre el passavolants que el matí visitaven les parades d’artesania del pont de Pedra i la Rambla, per exemple, dominaven la màniga i la calça curta i a les terrasses dels bars no hi cabia ni una agulla.

Una Fira que creix

Les americanes i els vestits formals sí que van ser unànimes, en canvi, entre les autoritats que, a les deu del matí, van inaugurar la 61a Fira de Mostres. Tot i que no arriba encara als nivells del 2019, l’última edició abans de la pandèmia, el tradicional certamen multisectorial de les Fires de Sant Narcís creix per segon any consecutiu i continua com el més gran de Catalunya en el seu àmbit. Aquest 2023 s’acosta als 300 expositors (295) i supera els 8000 m2 de superfície al Palau Firal i la Devesa.

Jaume Fàbrega, president de la Cambra de Comerç, va explicar que la Fira de Mostres ha arribat al 70% d’expositors d’abans de la pandèmia i va ressaltar, a més, que un 80% repeteixen: “Aquesta fidelitat vol dir que la Fira és atractiva i funciona.” Fàbrega va destacar que la Fira és “el mirall” de la situació econòmica de les comarques de Girona. “Malgrat els entrebancs, les crisis i un panorama poc engrescador, cal mirar cap al futur i pensar sempre en clau d’oportunitat”, va concloure.

La delegada del govern, Laia Cañigueral, va assegurar que l’economia del país està acabant de superar la “situació complexa” deixada per la pandèmia. “Aquesta tendència no és gratuïta sinó el resultat de la bona feina feta per tots els actors implicats”, va valorar. Gemma Geis, vicealcaldessa de Girona, va dir que la Fira de Mostres és un exemple de la capacitat d’innovació a les comarques de Girona, i va destacar, en aquest sentit, el nou Espai Calma, pensat per als nens amb autisme o hipersensibilitat. “Tenim una manera de fer que és la de treballar amb autenticitat, amb mirada de futur i amb qualitat i innovació”, va assegurar.

Finalment, el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, va destacar que el creixement de la Fira de Mostres va “en consonància” amb la recuperació de l’activitat econòmica a les comarques gironines. “Aquest esdeveniment és un gran actiu de la ciutat de Girona i del conjunt de la demarcació i, entre tots, l’hem de cuidar i potenciar”, va concloure Noguer.

L’alcalde de Girona, Lluc Salellas, es va reservar per una activitat de caire més popular. Qui sap si per rememorar la seva antiga condició de membre dels Diables de l’Onyar, va ser l’encarregat d’encendre a la plaça de Catalunya la metxa de la tronada en honor a la Festa Major dels 4 Rius. Un aperitiu per al correfoc que els mateixos Diables van dur a terme a la nit pels carrers del Barri Vell. A la plaça de Catalunya, qui sap si encuriosits per l’ambient de festa, s’hi va veure passejar els jugadors i l’equip tècnic de l’UCAM Múrcia, en les hores prèvies al partit de l’ACB que a la tarda va jugar a Fontajau contra el Bàsquet Girona.

El bon temps també va propiciar que les atraccions de la Devesa s’omplissin de gironins en aquest primer dissabte de fires. Les activitats també van tenir un ampli seguiment, des del concert de la Principal de la Bisbal al Parc del Migdia al dels Atrapasomnis, que va obrir la programació infantil a la Copeta. I avui, Sant Narcís, primer dia gros i massiu de Fires.

LES FRASES

La Fira de Mostres és un gran aparador per donar a conèixer les empreses gironines
Laia Cañigueral
delegada del govern
Tenim una manera de fer que és la de treballar amb autenticitat, amb qualitat i innovació
Gemma Geis
VICEALCALDESSA DE GIRONA
Aquest esdeveniment és un gran actiu de la ciutat de Girona i del conjunt de la demarcació
Miquel Noguer
PRESIDENT DE LA DIPUTACIÓ DE GIRONA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia