Societat

La UE dictamina que el projecte de regadiu del canal Segarra-Garrigues vulnera la legislació europea

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha dictaminat avui que el projecte de regadiu de la zona del canal Segarra-Garrigues vulnera la legislació mediambiental comunitària i, en concret, la norma que protegeix les aus silvestres. La sentència diu que aquesta infracció no pot justificar-se, com fa l'Estat espanyol, pel fet que aquest projecte tingui una gran importància per al desenvolupament econòmic i social del territori afectat.

El cas es remunta a l'any 2001, quan la Comissió va rebre una queixa segons la qual aquest projecte afectaria les dues úniques zones importants per a la conservació de les aus estepàries a Catalunya. Davant la negativa de les autoritats espanyoles a modificar el pla del canal Segarra-Garrigues, l'executiu comunitari ho va denunciar davant del Tribunal de Luxemburg.
En la seva sentència, el TJUE recorda que la normativa europea sobre aus imposa als estats membres el deure de designar zones especials de protecció d'aus (ZEPA), i evitar-hi a dins la contaminació o el deteriorament dels hàbitats, així com les pertorbacions que afectin les aus. Això s'aplica, segueix el TJUE, fins i tot en els casos en els quals la zona afectada no hagi estat qualificada com a ZEPA quan ho hauria d'haver estat.

Els jutges destaquen que alguns dels terrenys afectats per aquest projecte de regadiu, com les zones de Plans de Sió, Belianes-Preixana, i Secans del Segrià-Garrigues, que aixopluguen en particular espècies com el sisó, l'alosa de Dupont, la carraca europea i l'àguila perdiguera, anaven a ser classificats com a ZEPA segons l'acord adoptat per la Generalitat de Catalunya el 5 de setembre del 2006. En aquest sentit, el Tribunal entén que s'incloïen en el règim de protecció establert per la normativa comunitària.

Puigcercós assegura que es farà
El conseller de Governació i Administracions Públiques, Joan Puigcercós, ha assegurat que la sentència del tribunal de justícia de la UE no afectarà "en cap cas" les obres del canal, que "continuaran". Puigcercós ha dit que el govern treballara amb Regsega, l'empresa vinculada al canal, per tal que "faci la previsió de zones de protecció d'aus que demana la sentència de la UE".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.