Societat

LA CRÒNICA

La carn de senglar, una oportunitat

La promoció de la carn de senglar és una de les solucions per fer-ne disminuir els exemplars

El creixement de la població de senglars a Catalunya és proporcional a la seva desaparició de les cuines casolanes i professionals del nostre país. De fet, un 90% dels exemplars caçats a Catalunya –74.636 la temporada 2022/23– acaba al mercat exterior a causa de la poca demanda interna. Per reduir la densitat d’exemplars, els ponents del monogràfic dedicat al senglar en la segona jornada del Fòrum Gastronòmic de Girona han coincidit a promoure el consum de la seva carn als restaurants, però també a les llars, on ha tingut presència durant centenars d’anys. La carn de senglar, a més, té un valor afegit perquè es tracta d’un aliment amb poc greix, saludable i barat que, fins i tot, és adient per als menjadors escolars.

Segons Jordi Xifra, tècnic del departament d’Acció Climàtica, la població de senglars creix cada any entre un 15 i un 20%. Es tracta d’un animal especialment estès a les comarques de Girona, sobretot a les comarques de l’Alt Empordà, la Garrotxa i la Selva. De fet, l’última temporada es van abatre a la demarcació 30.000 senglars. La batuda del senglar, com ha explicat Xifra, és necessària per evitar l’impacte d’aquesta espècie, que causa accidents de trànsit i danys agrícoles. El problema és que la seva carn té poca sortida. Només el 45% d’exemplars caçats es destina a consum humà; la resta es destrueix.

A més, el senglar té una taxa de reproducció elevada (entre 4 i 5 garrins per femella), s’adapta bé a diferents hàbitats (des de l’alta muntanya fins a tocar del mar), no té depredadors i té una alta capacitat de recuperar-se de les crisis poblacionals provocades per malalties.

L’increment és cada cop més accentuat, malgrat que les colles de caçadors, segons ha explicat Esteve Prunell, excap de la Societat de Caçadors de Cassà de la Selva, abaten més exemplars que no pas abans. Prunell assegura que fa 30 anys el normal era que una colla cacés uns 30 senglars per temporada. Ara, en canvi, en poden caçar fins a 300. Prunell alerta que la falta de relleu generacional en les colles pot ser un problema “a la curta”. Assenyala l’estigmatització del col·lectiu, que socialment no és ben vist, com a culpable del descens de caçadors, malgrat que aquesta activitat és “una necessitat”. “Si durant el confinament tenim permís per sortir a caçar era per això, per necessitat”.

La cuina del senglar és doncs, una “oportunitat” –en paraules de Salvador Garcia-Arbós, introductor de l’acte– per pal·liar els problemes al voltant d’aquesta espècie. Juan Zandio, responsable de l’empresa de distribució de carn de caça Lantxaga, que té un punt de recollida a Fornells de la Selva, ha assegurat que els joves cuiners tenen cada cop més interès en el senglar, ja sigui reproduint receptes tradicionals o fent-ne de noves. En aquest sentit, la Fundació Alícia treballa per reintroduir el senglar a les cuines particulars. Entre d’altres propostes, ha elaborat un llibre de receptes senzilles i ràpides per fer a casa –el cuiner Marc Puig-Pey n'ha elaborat tres– que serveixen per desmentir l’estigma que la cuina del senglar és lenta i complicada.

Tan important és, segons va explicar Toni Massanés, que els cuiners d’alta gastronomia facin de prescriptors d’aquesta carn, ja que ajuda a “contaminar positivament” la població. Un exemple és el xuixo de senglar del Celler de Can Roca. El seu xef, Joan Roca, assegura que el senglar és un producte versàtil que admet moltes coccions diferents i que, a diferència del que es pensa, és fàcil de cuinar. “Cal que la gent agafi confiança i que el senglar torni a entrar a les cases”, ha exposat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona