Societat

Nadal: "El traspàs de Rodalies es tancarà abans del 2009"

Infraestructures

El conseller de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat, Joaquim Nadal, ha assegurat aquest dimecres al Parlament que l'acord de transferència del servei de Rodalies de Renfe a Catalunya es tancarà "previsiblement" abans de final d'any.
En resposta al diputat de CiU Josep Rull, Nadal ha avançat que les converses entre el govern català i el ministeri de Foment es reprendran abans que conclogui aquest mes de maig.

L'última reunió entre la Generalitat i el govern per abordar el traspàs de Rodalies es va fer a començaments d'any i va finalitzar sense acord a causa de la voluntat del govern català de no supeditar la transferència a la liberalització del sector –prevista per a l'any 2010– i a la petició de garanties sobre les inversions d'Adif en infraestructures ferroviàries vinculades al servei.

Rodalies, deficitària
Nadal ha reconegut que el servei de Rodalies de Renfe a Catalunya és "deficitari" en instal·lacions i recursos humans i econòmics, i que acumula un "endarreriment" en les inversions.

Tot i això, ha remarcat que s'ha iniciat un procés de millores en aquests aspectes que implica la modernització del material mòbil i de les infraestructures, així com el reforç del manteniment i dels recursos humans.

Renfe té a punt un pla general del servei de Rodalies a l'Estat que preveu inversions per valor de 1.600 milions d'euros a Catalunya "en un futur" i que Nadal ja ha qualificat d'"insuficient".

El conseller ha expressat la voluntat de la Generalitat de "controlar" les inversions d'Adif a Catalunya, en línia amb el seu desig de "disposar de la clau (la competència) i de la caixa (els recursos econòmics)" del servei de Rodalies.

Sense aquestes premisses, "no estem disposats a intervenir de forma directa" en aquest servei ferroviari, ha afirmat el conseller en una de les seves respostes a la Comissió de Política Territorial del Parlament.

Crítiques de CiU
Rull ha criticat al govern català per haver estat incapaç de tancar acords importants amb l'executiu presidit per José Luis Rodríguez Zapatero en aspectes com el traspàs de Rodalies i dels aeroports de Reus (Baix Camp) i Girona, a més del sistema de finançament autonòmic.

"No tanquen res: ni Rodalies, ni Mitja Distància, ni Reus, ni Girona", ha dit, abans de titllar de "fracàs rotund" l'actuació del tripartit en aquests àmbits.

Nadal ha recordat que el servei de Rodalies a Catalunya és deficitari, ja que el 2006 va generar uns ingressos de 128 milions d'euros i unes despeses de 174 milions d'euros, cosa que llança un dèficit en aquest exercici de 46 milions que va ser cobert pel govern.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Salut

La calor incrementa el risc d’hospitalització per trastorns metabòlics i obesitat

barcelona

Creu Roja va atendre a les comarques gironines 32.263 persones en el 2023

GIRONA

El Consorci de Solius revisa a l’alça les tarifes per eixugar el dèficit pels tancaments

SANTA CRISTINA d’ARO

La unitat d’hospitalització a domicili del Trueta arriba als 200 pacients atesos en els set mesos

GIRONA

Augment de les franges de protecció d’incendis i del pressupost a Sant Cugat

Sant cugat del Vallès

La Societat Cercle Calongí celebra el seu centenari

CALONGE i ST. ANTONI

La sequera afecta 66.500 hectàrees de boscos, el doble que les del 2022

BRUNYOLA
enogastronomia

Els millors vermuts semidolç i semisec del món són de Lleida

Lleida

Girona fa un pas més per eliminar la simbologia franquista de la via pública

GIRONA