Societat

administració

Neix una entitat per difondre la història i la cultura de Roses

La història, la cultura i el medi natural són els objectius que s’ha fixat per reivindicar i promocionar una nova entitat que s’ha constituït al municipi rosinc, l’Associació Roses. Un dels seus impulsors, Carles Pàramo, explica que els motius per crear-la han estat l’estimació per tot “el patrimoni de Roses, com ara la Ciutadella, el Castrum, el castell de la Trinitat i la Falconera, així com els megàlits, la pedra seca, feixes, barraques, carrerades i el mar i la muntanya”.

Estudi i reflexió

Un treball d’aquesta nova entitat vol ser un instrument social més per a l’estudi i la reflexió del municipi: “Ens associem per promoure l’estudi de tot el que és i ha estat Roses i ens associem –apunta Pàramo– per preservar la seva memòria; així com també per ajudar a fornir l’Arxiu Municipal i altres, institucionals, amb tants elements com sigui possible.” Segons destaca Pàramo, una de les accions que s’ha proposat l’associació és la preservació de la memòria de Roses, la recent i la llunyana, la de les persones que encara hi viuen: “Com ara els pagesos i pescadors i la de tots els professionals que han vist i viscut l’evolució del nostre poble fins a l’arribada del turisme i aquest, en si mateix.”

Defensa del paisatge

Un altre punt important per a la nova entitat és la defensa del paisatge; muntanyes, plana, vinyes i olivars, camins i corriols: “També –segueix Pàramo– valorem l’altre paisatge, l’urbà, les places i els carrers i tots aquells elements que hi donen vida, començant per les persones. Perquè volem participar en el desenvolupament dels nostres parcs naturals, el dels Aiguamolls i el del Cap de Creus, d’acord amb els seus estatuts i òrgans de participació i també en els dels organismes municipals i comarcals que disposen d’iguals òrgans de participació.” Entre altres activitats, l’Associació Roses organitzarà conferències, xerrades i debats, així com per participar en la promoció de publicacions i altres produccions audiovisuals o documentals d’interès rosinc. I tot això col·laborant amb totes i cadascuna de les associacions ciutadanes de Roses i comarca. Els promotors fa prop d’un any que treballen per crear aquesta nova entitat. La junta gestora està formada per Eudald Francisco, president, i Ignasi Tomàs, Roser Llambrich, Enric Matarrodona i Carles Pàramo.

La Ciutadella, l’exemple

Carles Pàramo destaca els grans valors culturals de Roses. En aquest sentit, destaca la importància de la Ciutadella. Precisament, l’Ajuntament està impulsant un gran circuit a cel obert que permetrà al visitant passejar-se per la trama urbana d’un poble medieval abandonat durant el segle XVII, amb motiu de la guerra dels Segadors i l’explosió d’un polvorí, que no va tornar a ser repoblat. Les excavacions arqueològiques, iniciades el 2018, han posat al descobert la traça d’un dels principals carrers de la vila i la part de les illes de cases que el flanquejaven. La vila no es va repoblar perquè va quedar dins de la fortalesa militar. Ara, aquest treball permetrà posar a l’abast nous espais de la trama urbana –4.500 metres quadrats– d’una població, i farà molt més comprensible l’estructura de la vila medieval.

administració



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]