Societat

El govern de l'Equador es mobilitza per l'agressió a una compatriota al tren

La fiscalia, absent en la declaració judicial

El president de l’Equador en persona, Rafael Correa, va trucar ahir a la menor que va ser víctima d’un brutal atac racista en un tren per mostrar-li “la seva solidaritat” i expressar-li “la seva pena i el seu dolor” per tot el que havia passat, segons va informar a l’AVUI l’ambaixada d’aquest país sud-americà. El president equatorià estava de visita oficial a Itàlia quan es va assabentar de l’agressió patida per una compatriota i, de tornada a Quito, va decidir fer escala a Madrid per posar-se contacte amb la noia i la seva família.

La ministra d’Exteriors, María Fernanda Espinosa, no va continuar viatge a Quito per acompanyar avui a Barcelona l’ambaixador, Nicolás Issa Obando. El govern equatorià ha posat a disposició de la família de la menor tots els instruments jurídics al seu abast perquè l’agressió no quedi impune. “No ens tremolarà la mà” en aquest procés judicial, va dir l’ambaixador.

“Ni racista ni res”
Mentrestant, l’agressor, que està en llibertat amb càrrecs amb l’obligació de comparèixer cada quinze dies davant el jutjat, es va justificar ahir dient que no recorda res perquè “estava molt borratxo”. Sergi Xavier M.M., de 21 anys, va reconèixer que “se me n’ha anat l’olla però molt”, però després va afegir que mai havia tingut un comportament similar, “ni racista ni res”.

Davant la presència dels mitjans de comunicació a les portes del seu domicili, el jove es va mostrar inicialment agressiu. Després va aprofitar l’atenció mediàtica per demanar perdó a la víctima “perquè no es mereixia el que li vaig fer” i també va assegurar que se sentia responsable. “La culpa és meva”, va dir.

Sabia el que feia
La versió del jove va ser desmentida per la noia equatoriana. En declaracions a Antena 3, la menor va explicar que el seu agressor no anava begut i que sabia el que es feia, encara que potser sí que anava drogat. La noia recorda que Sergi Xavier la va mirar diverses vegades mentre mantenia una conversa de caràcter racista i violenta pel mòbil. L’adolescent també va destacar que no surt de casa tranquil·la sabent que el jove està en llibertat.

Segons el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el jutge no va adoptar mesures cautelars contra Sergi Xavier, que està acusat d’un delicte de lesions amb l’agreujant de motius racistes, perquè la fiscalia no va assistir a la declaració del jove i perquè la víctima va renunciar, en aquell moment, a exercir l’acusació particular.

Ignorava la gravetat
La fiscalia va justificar ahir la seva absència dient que estava atenent un altre cas i que el jutge no va notificar la gravetat de l’agressió. També es va comprometre a estudiar el cas i, si ho creu necessari, revisar la situació de llibertat del jove.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.