Societat

Revifa la picabaralla sobre la gestió en l’extinció del foc

Els dirigents d’IC repliquen des del govern crítiques similars a les que van fer en temps d’oposició

A les dotze del migdia del diumenge 19 de juliol del 1998 un foc havia cremat mil hectàrees a Aguilar de Segarra. A aquella hora els bombers el van considerar controlat i es va desactivar el pla d’emergència. Cinc hores més tard les flames revifaven amb força i el foc va acabar menjant-se 17.000 hectàrees i originant una polèmica política d’alt voltatge en què es va debatre si l’actuació del govern havia estat negligent. Va ser un debat idèntic al que ara ha sorgit a causa de les crítiques que va fer l’alcalde d’Horta de Sant Joan, Àngel Ferràs (CiU), i que s’han vist com un atac soterrat de la formació nacionalista a la gestió del foc per part de conselleria de Joan Saura.

Aquests dies el secretari general del departament, Joan Boada, ha arribat a considerar “ofensiu” el posicionament d’aquells que mantenen que hi ha hagut una mala praxi i que la mort dels quatre bombers va anar precedida d’un relaxament dels equips d’extinció. Les crítiques que ha replicat Boada només les han fet càrrecs locals, ja que tant els dirigents de CiU com del PP que aquests dies han visitat la zona –com ara Artur Mas– han ajornat les possibles valoracions polítiques fins que s’hagi apagat el foc.

En el cas del gran incendi de la Catalunya central del 1998, el posicionament dels partits de l’oposició va ser més contundent. Jordi Guillot, aleshores portaveu d’Iniciativa per Catalunya, va arribar a acusar la Generalitat de “fomentar les flames”.

Guillot va fer aquestes declaracions el 20 de juliol d’aquell any, quan el foc a Aguilar encara era viu. Aquell dia també va intervenir en el debat l’aleshores diputat d’ERC Josep Huguet, que va retreure falta de previsió al conseller Xavier Pomés.

L’aleshores president de la Generalitat, Jordi Pujol, va sortir al pas dels retrets de l’oposició fent unes declaracions que ara hauria subscrit el mateix Joan Boada. “Hi ha hagut una molt bona coordinació, tot i que és normal que en aquests casos d’emergència algú s’hagi considerat desatès”, va afirmar Jordi Pujol.
L’actual president de la Generalitat, José Montilla, després de la tràgica mort dels quatre bombers en una raconada dels boscos d’Horta de Sant Joan, va fer ahir una crida perquè ningú aprofiti aquest cas per treure’n rèdit polític.

L'hemeroteca diu...
ICV, 1998. “El problema no són les flames, sinó la Generalitat, que ajuda a fomentar-les”. Jordi Guillot, declaracions en condició de portaveu d'IC el 1998

ERC, 1998. “En política d’incendis, la Generalitat només es mou a cop de desastre”. Josep Huguet declaracions en condició de diputat d’ERC el 1998

ICV, 2009. “És ofensiu que es pugui parlar de descoordinació en la feina dels Bombers”. Joan Boada, declaracions en condició de secretari general d’interior el 2009

PSC, 2009. “No vull pensar que algú vulgui aprofitar políticament les morts d’aquests quatre bombers”. José Montilla, president de la Generalitat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.