Societat

MEDI AMBIENT

Els pagesos volen regar a les ZEPA els anys secs

La CE demana més concreció en l'ús de l'aigua del canal Segarra-Garrigues

Unió de Pagesos exigeix que el nou govern català “compleixi” els “compromisos” adquirits en campanya electoral i “replantegi” el sistema de reg a les Zones d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) del canal Segarra-Garrigues. El sindicat reclama que el pla de gestió d'aquestes zones, aprovat per l'anterior govern i que el sindicat ha portat als tribunals, sigui revisat. El pla permet el reg de suport, però, “a la pràctica, ningú regarà perquè no resulta rendible”, segons Felip Domènech (UP). El sindicat proposa que es canviï per un reg compensatori: en lloc de cobrar per no regar, que es permeti fer-ho quan hi ha sequera. “Si no hi ha collita, els ocells tampoc no poden menjar ni fer niu als sembrats. I això passa un de cada tres anys”. UP reclama al nou conseller que la distribució de conreus subjecta al reg de suport se la pugui administrar cada pagès, i que ajuntaments, cooperatives i organitzacions agràries siguin presents en l'òrgan de gestió de les ZEPA. El sindicat demanarà una reunió al més aviat possible amb el nou conseller, Josep Maria Pelegrí, per “trobar fórmules de solució” al conflicte.

D'altra banda, i segons UP, la Comissió Europea encara no ha tancat oficialment el litigi amb el govern català perquè li ha reclamat “més concreció” respecte als usos, conreus autoritzats, règim de reg i delimitació geogràfica interna de les ZEPA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.