Societat

La contra

L'oli del lleter

Es presenta a la Torre Agbar de Barcelona Priordei, una nova marca d'oli de gamma alta produït per les oliveres de la comarca del Priorat

L'oli es diu Priordei, surt de les olives de la comarca del Priorat, té un color que enlluerna, és boníssim i va ser presentat abans-d'ahir a la sala d'actes de l'edifici Agbar de Barcelona. Si vostès, que saben que l'oli i l'aigua no es poden barrejar, s'han sorprès que l'oli nou rebés la benvinguda al domicili d'una companyia d'aigües, esperin-se a saber que l'impulsor del nou producte és un senyor que al poble d'on és alcalde, Margalef, el coneixen amb el nom de Lechero. Ningú no li diu Ramon Vila. Ni ell mateix. És ramader i quan repartia llet per les cases cridava “el lechero”. Podria haver dit “el lleter”, però deia “el lechero”, i li va quedar el nom.

Van presentar la nova marca d'oli Jordi Ciuraneta, president de la cooperativa agrícola Copaga on la cooperativa de Priordei s'ha afegit; José Moreno, president de la cooperativa andalusa, extremenya i manxega Hojiblanca, on les altres dues han anat a buscar complicitat i potencialitat; el conseller d'Agricultura Josep M. Pelegrí, i Jordi Pujol. L'expresident hi havia de ser perquè, segons el Lechero, el Priorat actual, el Priorat dels grans vins i ara d'aquest gran oli, és obra seva. Si tant hem de personalitzar, podríem dir que és obra conjunta de Pujol i el Lechero. Com reconeixen els dos homes, va ser l'alcalde de Margalef qui va convèncer l'antic president de la Generalitat a fer una presa d'aigua als peus del Montsant que ha estat l'origen de l'evolució de la zona i la causa que avui hi hagi joves que hi visquin i s'hi guanyin la vida, i no els quatre vells caducs de fa trenta anys. La presa rega les oliveres, i l'oli Priordei n'és el resultat.

Xavier Graset, brillant presentador de l'acte, va ponderar les virtuts del producte de les olives des de l'època dels romans fins ara i va coincidir amb els altres oradors a dir que Europa es pot dividir entre la que cuina amb mantega i la que ho fa amb oli. Àngel Simon, president d'Agbar, havia dit que en aquell acte coincidien –sense barrejar-se– dos líquids fonamentals. Ramon Vila, el Lechero, no va parlar però podria haver dit que en la seva persona coincidia tot: l'aigua que rega les oliveres, l'oli que les oliveres fan i fins i tot la mantega, derivat de la llet. El Lechero de Margalef sintetitza l'Europa del Nord i la del Sud.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.