Juneda crea un Mercat Medieval per mostrar l'estat del nucli antic

L'Ajuntament vol recuperar l'anomenada «Vila Closa» i espera que s'accepti dins el Pla de Barris que vol entrar enguany al Pla de Barris

El segon projecte que Juneda ha presentat al Pla de Barris de la Generalitat i que l'alcalde espera que sigui «el definitiu», pretén fer front al baix índex d'habitabilitat al centre de Juneda, on el 30% de les cases estan abandonades. Només hi viu el 10% de la població, i és majoritàriament gran o immigrant. El projecte contempla la millora de carrers i façanes, la renovació dels serveis, i l'establiment d'activitat econòmica, social i cultural.

De moment, l'Ajuntament de Juneda ha presentat el projecte de renovació del carrer Major, d'estil porticat, al fons Feder per tal de rebre'n un ajut. Però el consistori vol renovar tot el paviment de la Vila Closa i també la xarxa de clavegueram i d'aigua de la població. Aquesta última encara està en canonades de plom i té nombroses fuites. El projecte que Juneda ha presentat al Pla de Millora de Barris de la Generalitat inclou la millora de l'accessibilitat a tots els racons del barri, on majoritàriament viu gent gran.

A banda, la proposta inclou altres actuacions a tocar del primer nucli medieval, com a la plaça de Melis o al parc de la Banqueta. La Vila Closa de Juneda inclou elements patrimonials com el cementiri vell, que s'enjardinarà, o el pou de gel, l'antic ajuntament, i habitatges del segle XVII. Per restaurar la vida a la zona l'Ajuntament té previst fomentar la millora de façanes i també d'antics cellers.

A banda de la festa medieval que es farà el 24 de maig el consistori vol que s'hi facin altres activitats, ja que segons l'alcalde, Antoni Villas, «al nucli antic només es fa un acte a l'any, per la Festa Major». A més, segons ha anunciat Villas «s'hi habilitarà un local per a joves amb un centre telemàtic».

Justament a l'interior de la Vila Closa s'hi començarà a construir en unes setmanes la nova Escola Municipal de Música, que necessita unes noves instal·lacions per tal de rebre finançament de la Generalitat. Actualment, està situada a la segona planta de l'Ajuntament, però cal un nou edifici per ser reconeguda pel Govern.

Per això, Juneda enderrocarà en breu l'antic museu i biblioteca de la població –ara situats al nou Complex Cultural- i en aquell terreny hi construirà un nou bloc amb planta baixa i dos pisos que acolliran diverses aules insonoritzades i una sala gran per audicions i assajos de grups grans com corals i agrupacions d'instruments.

L'alcalde Antoni Villas ha assegurat que l'obra, finançada pel Plan E del Govern espanyol, estarà acabada abans de finals d'any. A partir de llavors la Generalitat podrà estudiar la seva participació en el finançament d'aquest centre educatiu.

El pla contra l'atur del Govern de José Luis Rodríguez Zapatero també finançarà el tancament del recinte de les piscines, la construcció de grades al camp de futbol, on es plantarà gespa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.