Societat

Primer cateterisme a un fetus de 26 setmanes a Catalunya

La intervenció es va fer fa deu mesos, i avui està garantida la supervivència del nen

Un de cada 5.000 nadons té problemes d'obertura de la vàlvula aòrtica

L'operació va aconseguir resoldre una obstrucció de la vàlvula aòrtica a un fetus de set mesos, que tenia el cor de la mida d'una nou. L'èxit s'ha donat a conèixer avui, deu mesos després de la intervenció, perquè és ara quan la supervivència del nen està garantida.

Per primera vegada, els metges de l'Hospital Clínic i del Sant Joan de Déu han fet un cateterisme -que consisteix en introduir un tub llarg i flexible per la vena cap a l'interior del cor- que dóna al nadó "una perspectiva de qualitat de vida absolutament normal", segons el director de l'àrea del cor de l'hospital Sant Joan de Déu, José María Caffarena.

La dolença, una obertura incorrecta de la vàlvula aòrtica, es va detectar quan el fetus tenia 24 setmanes de vida. Per aquesta vàlvula, passa tota la sang del cos que surt del cor en direcció als òrgans. Si no funciona bé, falla la irrigació i s'atrofia el ventricle.

Des que va néixer, el nen s'ha sotmès a dues dilatacions d'aorta i està previst que se li faci una operació quan tingui dos o tres anys, que té bon pronòstic. El cardiòleg de Sant Joan de Déu Carlos Mortera ha assegurat que es tracta d'un "nen amb una cardiopatia, però que pot fer una vida normal."

José María Caffarena ha explicat que un de cada 5.000 nadons pateixen aquesta malaltia, que fins ara només deixava dues opcions: l'avortament o patologies "d'altíssima gravetat, amb unes intervencions d'alt risc i de pronòstic incert".

La intervenció, però, comporta també un alt risc per al fetus, a causa de la seva complexitat. El cap de cirurgia fetal de l'Hospital Clínic, Josep Maria Martínez, ha explicat que operar el fetus és similar a operar un pacient dins d'una piscina. A més, només es pot punxar al cor, molt petit i, un cop dins del ventricle, cal encertar la vàlvula aòrtica. Un cop introduït el catèter, que porta un baló, aquest s'infla per desobstruir la vàlvula.

És el primer cop que aquesta operació es fa amb èxit a Catalunya, i a l'Estat només hi ha un precedent a Madrid, al 12 d'Octubre. A Europa s'intenta des del 1990, quan a Londres es va fer el primer assaig, però durant deu anys la desena de fetus intervinguts amb aquesta tècnica no van sobreviure. Ara comencen a fer-ho, i a Àustria l'equip que més aplica aquesta tècnica ja ha salvat una vintena de nens, ha indicat Martínez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.