Societat

Societat

Sant Roc d'Olot, 50 anys d'activisme

El barri es va crear arran de l'onada migratòria andalusa i de l'èxode rural dels anys cinquanta

Ho celebren demà amb una arrossada

El barri de Sant Roc d'Olot celebra el 50è aniversari de la seva creació. És un barri que va néixer i créixer gràcies a la immigració andalusa i també va acollir els que van protagonitzar l'èxode rural garrotxí. Fa 50 anys, s'hi van establir 367 persones provinents de Màlaga, 97 de Còrdova, i 51 de Conca, un 81% del total eren del poble malagueny de Villanueva de Algaida, amb el qual Olot està agermanat per raons evidents. Tot plegat ha fet que sigui un barri amb molt de caràcter, amb molta activitat social –es reflecteix en el dinamisme del consell de barri– i amb una cultura molt rica i plural.

L'aniversari se celebra demà amb una arrossada popular, una missa i la presentació del documental de Zeba Produccions Memòries del barri de Sant Roc d'Olot, i que produeix l'Institut de Cultura. Recull la història del barri amb testimonis directes d'aquella època i reflecteix la vida del barri i la seva diversitat.

El barri de Sant Roc neix als voltants de 1955, sense organització urbanística. L'onada migratòria s'hi va desplaçar atreta per la feina al sector industrial. La primera escola es va crear l'any 1964 amb el nom XXV Anys de Pau; l'any 1981 el nom va ser substituït per Colegio Nacional de San Roque i, actualment, és l'escola Sant Roc, que ara es fa nova.

L'associació de veïns del barri es va crear el 3 de març de 1975 i va contribuir a l'ordenament urbanístic del barri i a la posada en marxa de les principals infraestructures: enllumenat, clavegueram, sanejament, asfaltat dels carrers... La primera junta estava formada per una dotzena de persones. Entre 1978 i 1980, es comencen les obres de les instal·lacions del Club de Futbol Sant Roc, gràcies a les reivindicacions de l'associació de veïns i el suport de l'Ajuntament. La parròquia, que té ara 50 anys juntament amb la de Sant Pere Màrtir, ha estat també un element clau al barri.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.