Societat

Si el sistema falla, tu no cobres

A la Lluïsa i al Jaume els van retirar l'ajut de la dependència per anar més de 30 dies en un any a una residència del programa Respir

Es queixen d'una burocràcia feixuga i d'un programa informàtic que falla i ara els deixa fora

El Jaume té un 75% de discapacitat i no pot fer res sol. Necessita la seva mare com l'aire que respira i necessita també la feina que cada dia fa al centre ocupacional del Taller Baix Camp, a Reus.

Té 31 anys i viu amb la seva mare, que va enviudar el 2004. Va ser precisament llavors quan Lluïsa Estivill va fer ús per primera vegada del programa Respir que ofereix la Residència Masia Roig, de Reus, vinculada amb el Taller Baix Camp. Allà les persones amb discapacitats hi poden fer estades temporals, ja sigui com a vacances, per malaltia d'algun familiar o simplement per habituar-se al que segurament serà la seva residència quan la família ja no se'n pugui fer càrrec. “Vaig decidir portar-li alguns dies no només perquè els pares també puguem respirar, sinó perquè el Jaume és un home de costums i rutines i necessita acostumar-se a la residència”, explica la Lluïsa. El Jaume no té germans i la seva mare és conscient que no hi serà sempre.

A banda de rebre una pensió com a discapacitat i una altra per ser orfe, la família també compta amb els 177 euros mensuals que se li va concedir a través de la llei de dependència (207 abans de la primera retallada). Però a la Lluïsa poder rebre aquesta contraprestació li està portant molts maldecaps. La primera incidència va ser precisament per fer ús del programa Respir: “Quan em vaig adonar que feia quatre o cinc mesos que no cobrava vaig preguntar-ho i em van dir que li havien tret la paga per fer respirs.” La Lluïsa ho va comunicar al Taller Baix Camp i va ser llavors quan tant ella com els mateixos professionals del taller van prendre consciència que la llei de dependència posava un límit de 30 dies anuals per fer ús del programa. “Ens vam organitzar amb el Taller Baix Camp i vam fer els quadrants necessaris per evitar superar el nombre de dies i es va reactivar l'ajut”, explica.

Però l'expedient no va quedar solucionat aquí. Mesos després –i cenyit amb el calendari pactat–el Jaume va tornar a perdre la prestació, aquesta vegada perquè constava l'ingrés de tres dies al centre però no la sortida i, per tant, l'administració el donava per ingressat permanent. “Un error el pot tenir tothom, això ja ho entenc, però és que m'ha passat quatre o cinc vegades i sempre em diuen que és un error del sistema”, es lamenta.

La Lluïsa no es queixa del personal que l'ha atès –a qui està molt agraïda–, però sí d'un sistema carregat de paperassa i burocràcia. “Si puc fer ús de la residència 30 dies, que deixin de pagar-nos un mes i solucionem-ho d'una vegada.” La proposta està feta i diu que si convé la portarà fins al Síndic de Greuges.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Societat

L’aparició de restes romanes obliga a replantejar la construcció de 300 habitatges a Tarragona

Tarragona

El Banc dels Aliments atén un 3,3% menys de persones en situació de vulnerabilitat

GIRONA

Beques a la Garrotxa per impulsar la formació dels joves

olot

El Clínic presenta un dispositiu sense fils per prevenir la mort sobtada

Barcelona

Obre, al centre, una botiga de la marca Beatriz Furest

girona
societat

Els Mossos admeten que el robatori de coure no es resoldrà aviat tot i augmentar la vigilància

barcelona
Urbanisme

Barcelona inicia el procés per fer definitiu l’urbanisme tàctic de Sant Antoni

Barcelona

Les persones que treballen necessiten cada cop més l’ajuda de Càritas

girona
Urbanisme

Un circuit verd connectarà totes les muralles i fortificacions de Tortosa

Tortosa