Societat

Els incompliments ofeguen les famílies amb dependents

Les entitats denuncien que els endarreriments dels ajuts i la burocràcia afecten cada dia més persones que tenen el dret reconegut

La tisorada fa que es redueixin un 88% en vuit mesos els cuidadors no professionals

La llei de la dependència s'està convertint en un malson per a moltes famílies que veuen com les retallades i els incompliments comporten que un dret a un ajut reconegut per llei pot quedar en un no res. Dincat (Discapacitat Intel·lectual Catalunya), que aplega 310 entitats i 30.000 persones amb discapacitat intel·lectual, adverteix que “ja hi ha moltes famílies al límit”, recorda que suporten endarreriments, tràmits burocràtics eterns i retallades contínues. A més, el sobreesforç econòmic que comporta una persona amb discapacitat en una llar oscil·la entre 14.383 i 39.853 euros a l'any, segons un estudi de l'Institut de Discapacitat de Barcelona.

L'entitat Papás de Álex ha denunciat el cas d'una dona de Badalona amb dos fills autistes de 13 i 15 anys que no ha cobrat els gairebé 2.000 euros que li corresponen en concepte de retroactivitat de la prestació de la llei de dependència com a cuidadora no professional que la Generalitat li va reconèixer el 2011. Cobra 353 euros mensuals. Res dels endarreriments. El Departament de Benestar Social admet que, “a causa dels incompliments i retallades en el finançament de la llei per part de l'Estat”, es prioritza el pagament de les mensualitats i s'han d'ajornar algunes retroactivitats reconegudes.

L'últim balanç fet públic per Benestar Social del març indica que 161.213 persones es beneficien dels serveis i prestacions de la dependència, 2.624 més que un any abans. 122.610 cobren una prestació, sobretot es tracta de cuidadors no professionals, i entre els serveis destaquen les places de residència i la teleassistència. Benestar quantifica en 1,2 mesos la mitjana de temps per fer valoracions i d'1,3 l'elaboració del Programa Individual d'Atenció (PIA). Pel que fa a finançament, la titular del departament, Neus Munté, va reiterar fa pocs dies que “les proporcions són cada cop més injustes”, perquè la Generalitat n'assumeix el 80%.

Tot plegat en un marc en què fa un mes el govern espanyol va retallar 1.108 milions destinats a la dependència. A més, el sou dels cuidadors no professionals s'ha reduït de 520 a 440 euros i el govern ha deixat de fer-se càrrec de la Seguretat Social. El nombre de cuidadors donats d'alta a tot l'Estat ha passat de 179.829 al juliol del 2012 a 20.993 el març passat, un 88,3% menys en vuit mesos.

LA XIFRA

53
milions d'euros
calcula Dincat que s'han retallat al sector de la discapacitat intel·lectual en els últims dos anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Sonia Giménez
PRESIDENTA DE L’OBSERVATORI DE L’AIGUA DE TERRASSA (OAT)

“En la gestió de l’aigua cal valentia i requereix consens”

TERRASSA
INFRAESTRUCTURES

Comença l’obra de l’estació de busos de Lleida que es posarà en marxa el 2026

LLEIDA
Olot

El Cornamusam aposta per la programació de quilòmetre zero

Olot
Educació

L’Ajuntament de Badalona treu els estudis universitaris del Carme per posar-hi oficines

Badalona
OCi

La Fira d’Abril ignora la SGAE i no paga els drets d’autor

barcelona
GIRONA

Volen que l’edifici de la UNED sigui centre de dia i refugi climàtic

girona
salut

L’hospital del Mar demostra la conveniència de tallar el fre lingual

Barcelona
SAlut

Bellvitge fa la primera reducció d’estómac robòtica del país

L’Hospitalet de Llobregat
SOCIETAT

Les entitats d’ajut reclamen polítiques socials efectives als nous Parlament i govern

barcelona