Societat

Cavalcades més segures per evitar aglomeracions

Els ajuntaments prenen mesures per impedir desgràcies com la del nen mort en la rua de Màlaga l'any passat

En el seguici de Barcelona només es llançaran caramels des de l'última carrossa

Els Reis Mags desfilaran demà pels pobles i ciutats de Catalunya en unes cavalcades envoltades de mesures de seguretat reforçades arran de l'accident de l'any passat a Màlaga, en què un nen va morir atropellat per una carrossa quan es dirigia a recollir uns caramels que hi havia a terra. Així, en algunes cavalcades, com en la de Barcelona, els caramels es llançaran només des de les últimes carrosses del seguici i en d'altres, com en la de Girona, s'ha ampliat el recorregut per evitar aglomeracions.

La cap de Gestió d'Emergències, Montse Font, va aconsellar als organitzadors de les cavalcades que els caramels de les carrosses “els llancin només els adults”, que els envien més lluny i descrivint una paràbola que en minimitza l'impacte, i no els nens, que, com que no tenen prou força, hi ha el risc que els dolços caiguin molt a prop de les rodes dels vehicles. Els conductors –va recordar– “tenen la visibilitat molt limitada per l'ornamentació”. També recomana que es delimiti amb tanques el trajecte.

Font proposa que es limiti el llançament dels caramels a les vies més àmplies, separar la rua dels assistents amb tanques i, sempre que resulti possible, col·locar membres de seguretat o persones caminant al cantó de les carrosses perquè aquests poden avisar al conductor si cal fer una frenada d'emergència.

Segons Protecció Civil, si es prenen les mesures de seguretat adequades es pot dur a terme perfectament “la celebració de la tradicional cavalcada de Reis” i “el llançament de caramels com s'ha fet fins ara”. Font va recordar que les cavalcades de Reis són actes “molt multitudinaris” que compten amb la presència de persones de totes les edats, des de nens fins a ancians amb la mobilitat reduïda, i va fer una crida a la responsabilitat. El temps, segons assenyalen les previsions meteorològiques, facilitarà les coses. Per aquest any no s'espera cap tempesta i només a la part sud del país hi ha el risc que la desfilada dels Reis coincideixi amb alguna ràfega de vent.

Per minimitzar qualsevol risc, la cavalcada de Barcelona no tancarà, com l'any passat, la comitiva amb la carrossa del carbó, sinó que ho faran les fàbriques de caramels dels Reis, des d'on –segons va explicar la cap de Festes i Tradicions de l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), Marta Almirall, es llançaran un total de 4,6 milions de dolços.

Aquesta no serà l'única novetat de la cavalcada de Barcelona. L'horari de la desfilada s'avançarà mitja hora respecte de la de l'any passat i en lloc de començar a dos quarts de set ho farà a les sis en punt a l'avinguda del Marquès de l'Argentera. Els Reis també arribaran a la ciutat trenta minuts abans. Ho faran a dos quarts de cinc de la tarda a bord del pailebot Santa Eulàlia. Allà els rebrà l'alcalde, Xavier Trias, acompanyat del patge Gregori i la patge Estel, que els lliurarà el pa i la sal com a símbol d'acolliment i hospitalitat i la clau que obre totes les portes de la ciutat. La cavalcada, en què participaran 1.300 persones, s'acabarà a tres quarts de nou a la Font Màgica de Montjuïc.

La novetat més estimulant d'enguany, però, és la incorporació a la rua de les aromes d'essències d'Orient, unes olors de sàndal, encens i mandarina, creades pel mestre perfumer Rosendo Mateu, que volen transportar els espectadors al món màgic i de l'Orient. L'Ajuntament restringirà el trànsit i recomana als ciutadans que utilitzin el metro, que tindrà un servei reforçat durant les hores que duri l'esdeveniment.

LA XIFRA

300
alumnes
de 28 escoles de teatre, dansa i circ de Barcelona participaran en els diferents espectacles de la cavalcada.

LA FRASE

La cavalcada de Reis de Barcelona és l'espectacle itinerant més important del nostre entorn
Jaume Ciurana
tinent d'alcalde de cultura de l'ajuntament de barcelona

Prop de vuit-cents patges a Igualada, la rua més antiga

Els Reis d'Orient comptaran amb l'ajuda de 800 patges en la cavalcada d'Igualada, la més antiga de Catalunya. Els patges donaran els caramels en mà i només Ses Majestats podran llançar-los.

Els Reis creuaran per primer cop el Segre a Lleida

La cavalcada de Reis de Lleida amplia el recorregut i creuarà, per primer cop, el riu Segre fins al barri de Cappont. El canvi permetrà veure als espectadors de TV3 una bona imatge de la Seu Vella.

Només els Mags llançaran caramels a Manresa

Els Reis Mags seran els únics autoritzats a llançar caramels en la cavalcada de Manresa per evitar possibles accidents. També s'ha augmentat fins a més de cent els efectius de seguretat.

El somni d'un infant, motiu a Badalona

El somni d'un infant serà la temàtica protagonista de la cavalcada de Badalona. Les carrosses de Reis faran el tradicional recorregut pels carrers dels últims anys, sense variacions.

Protesta per les traves a rues de barri a Tarragona

Tres associacions de veïns de Tarragona protestaran a les set de la tarda per denunciar les traves que posa l'Ajuntament per usar la via pública en algunes cavalcades de barris, que s'han suspès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]