Societat

Preveuen una bona campanya de la castanya

Aquest cap de setmana se celebra la 21a Fira de la Castanya de Viladrau

Una climatologia adequada i una temperatura i humitat òptimes fan preveure a Joaquim Solé, director del Centre de Manipulació de la Castanya de Viladrau, que la d'enguany serà una bona campanya de la castanya. El director ha explicat que, de moment, la qualitat del fruit és “extraordinària”, cosa que proporciona un gust “excepcional”. Entre les novetats que es presenten al voltant d'aquest producte de proximitat, destaca la castanya Premium, amb un 4% de Brandy infiltrat que la fa cruixent, però amb una textura de figa, unes galetes de farina de castanya per a persones amb problemes de sucre, unes barretes energètiques a base de castanya i un recollidor de castanyes manual per endur al bosc.

El Centre de Manipulació de la Castanya de Viladrau va néixer fa sis anys en ple Parc Natural del Montseny i es dedica des de llavors a produir i comercialitzar castanyes amb certificat i registre sanitari. És l'única empresa al país que s'hi dedica i any rere any van veient com el negoci va creixent. El punt àlgid durant l'any és ara, quan la Castanyada s'acosta, i una setmana abans, amb la celebració de la Fira de la Castanya de Viladrau.

Del total de castanyes que es consumiran a Catalunya els propers dies, el 80% prové de Galícia, i el 20% de la Xina, ha destacat el productor. Amb tot, la catalana s'està fent un forat en aquest mercat i ja supera el 2%. El Montseny és la principal zona productora de castanyes de Catalunya.

Durant els dies previs a la Fira de la Castanyada, que se celebra aquest cap de setmana, a l'empresa el telèfon no para de sonar, els clients arriben, compren i se'n van i els treballadors acceleren els seus ritmes per poder servir a temps aquest producte a petits comerços, restaurants i particulars de tot el país. “Fem el que podem però ens costa donar a l'abast”, reconeix Joaquim Solé, que compta amb una quinzena de treballadors.

Enguany, per les condicions climatològiques, preveuen que la recollida serà millor que l'any passat, quan van collir uns 10.000 quilos de fruit. La castanya de Viladrau “es cull aquí mateix”, als boscos del voltant, i per això cada dia arriben fresques al Centre de Manipulació de la Castanya on es tracten manualment i s'envasen, ha explicat Solé. Algunes de les particularitats més valorades del producte és que el fruit té una hidratació molt alta, és molt brillant i fàcil de coure.

L'empresa que dirigeix Joaquim Solé gestiona actualment una vintena de finques de propietaris forestals repartides pel Parc Natural del Montseny i s'ocupa de produir i comercialitzar el fruit que neix dels castanyers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.