Urbanisme

La urbanització de l'anella dels Jocs del 2017, en marxa

En un mes començarà el moviment de terres de l'àrea de Tarragona on s'aixecaran els grans equipaments esportius

El projecte d'urbanització afecta unes 20 hectàrees i costa 13 milions

A dos anys i dos mesos de la celebració dels Jocs Mediterranis del 2017 a Tarragona, el ple de l'Ajuntament va aprovar ahir per unanimitat la urbanització de l'Anella Mediterrània, una àrea situada al barri de Campclar que serà l'epicentre de les competicions esportives. El consistori ha encarregat el projecte executiu al Servei Municipal de l'Habitatge i Actuacions Urbanes (Smhausa), que adjudicarà els treballs per un import de gairebé 13 milions d'euros.

El primer pas ja està fet i els moviments de terres en aquesta zona de vint hectàrees situada a tocar de la carretera T-11, a prop de la zona comercial les Gavarres, començaran abans d'un mes i aniran a càrrec de la UTE Dragados Transmader, segons va confirmar ahir el tinent d'alcalde de Projectes, Xavier Tarrés. El ple també va aprovar la plurianualitat de la despesa de les obres, amb un import de 10,2 milions d'euros per a enguany, i de dos milions per a l'any que ve.

La urbanització de tot el conjunt s'allargarà durant un any. Durant aquest temps, no només es prepararan els terrenys sinó que “paral·lelament” ja es començaran a construir els grans equipaments dels Jocs: un palau d'esports per a 5.000 espectadors –una obra que assumeix la Generalitat de Catalunya–, una piscina de 50 metres i un estadi d'atletisme provisional amb capacitat per a 15.000 persones. També es remodelarà l'actual pista d'atletisme i el velòdrom, i es construirà la plaça de l'Esport. El cost de tot el complex s'enfila a uns 50 milions d'euros, que està previst que siguin finançats entre diverses administracions.

El regidor Xavier Tarrés va reconèixer que les obres s'hauran d'anar executant a contrarellotge per arribar a temps per als Jocs, que començaran el 30 de juny del 2017. En aquest sentit, el responsable de l'Oficina de Projectes de Tarragona, Albert Melendo, va apuntar que la Generalitat podria enllestir el projecte del palau d'esports en tres o quatre mesos.

Les primeres actuacions a la futura Anella Mediterrània es duran a terme durant quatre mesos. Després de les excavacions arqueològiques, s'adequaran i anivellaran els terrenys, es delimitaran les diferents parcel·les i vials i es farà l'estudi i instal·lació dels serveis. Durant el primer mes també s'aprofitarà per fer una anàlisi dels terrenys amb la intenció, segons Xavier Tarrés, de conèixer el volum de terra vegetal que s'extraurà i que posteriorment es podrà aprofitar en la mateixa urbanització.

Al costat d'Ikea

La urbanització de l'Anella Mediterrània afectarà també els terrenys reservats per a la multinacional sueca Ikea, que es troben just al costat, també a tocar de l'autovia T-11, en una zona de nova urbanització prevista al nou pla d'ordenació urbanística municipal de la ciutat (el pla parcial 10, conegut ja com a pla Ikea). “Algunes de les obres d'urbanització” d'un i altre solars “es faran al mateix temps”, segons Tarrés, que va recordar que mentre que l'Anella Mediterrània serà exclusivament per a equipaments esportius, els terrenys on anirà el centre comercial Ikea preveuen una zona per a habitatges. La intenció del consistori és que, un cop finalitzats els Jocs Mediterranis, l'espai es pugui utilitzar com a zona ciutadana d'oci. Alguns dels equipaments que es construeixin per a Tarragona 2017 desapareixeran després de la cita esportiva.

LA XIFRA

50
milions d'euros
és el cost total previst de la construcció de l'Anella Mediterrània de Tarragona

LA DATA

30.06.17
és el dia
de la inauguració oficial dels Jocs Mediterranis, que s'allargaran fins al 9 de juliol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia