Festes populars i fires

La Sénia potencia les curses de cavalls i ases

L'Ajuntament treballa perquè aquesta festa singular serveixi per dinamitzar el sector turístic i el moble. Els actes més potents seran dissabte al Pla del Roquillo

La Sénia no és només coneguda per la indústria del moble; en ple mes d'agost celebra unes de les festes més peculiars de les Terres de l'Ebre: les curses de cavalls i ases. L'origen d'aquestes curses es remunta més de cent anys enrere. Així un programa de les festes del 1891 apunta que el dia del patró, sant Bartomeu, es duran a terme al paratge de la Clotada amb importants premis.

Entre finals del segle XIX i principi del XX, els oficis d'arrossegadors, que utilitzaven els animals per transportar els troncs des dels Ports al municipi, i els de pagès, que també necessitaven matxos, eren majoritaris a la Sénia, per la qual cosa no és estrany el protagonisme de cavalls i ases en les festes majors. I la tradició s'ha mantingut fins a dia d'avui, tot i que als magatzems dels habitatges dels veïns de la Sénia l'espai que ocupaven cavalls i ases ara es destina a tractors i cotxes. L'any passat l'Ajuntament va aconseguir que la festa és declarés d'interès comarcal i el pas següent serà aconseguir un reconeixement a tot el país. “És una festa singular que volem potenciar; de fet el pla estratègic de la Sénia ens recomana mantenir-la i utilitzar-la per captar turistes”, explica el regidor de Festes de la Sénia, Joan Moisés. A l'hipòdrom Pla del Roquillo es concentren més de 3.000 persones per veure les curses dels pura sang, principalment de les Terres de l'Ebre, nord de Castelló i aragonesos. “Promocionarem les curses perquè vingui gent d'altres llocs, intentarem atreure turistes russos”, diu Moisés. En aquest sentit, l'Ajuntament de la Sénia pretén que les curses de cavalls i ases serveixen per dinamitzar altres actius del municipi com el Parc Natural dels Ports, el camp d'aviació o el sector del moble. També es plantegen fer servir l'hipòdrom en altres dates al marge de les festes d'agost.

Les curses començaran demà dimarts a les sis del la tarda i es repetiran dijous, però la jornada més potent serà dissabte quan competiran cavalls pura sang anglesos i es repartiran premis entre 300 i 1.500 euros (hi ha cursa de velocitat i de resistència). “La crisi dificulta trobar patrocinadors, però des de l'Ajuntament fem un esforç per mantenir els premis”, comenta Moisés. Després de les curses de cavalls es faran les d'ases.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.