Palau-solità aprova un pressupost de 17,4 milions i eleva el deute local fins al 58%

El govern diu que són dels menys endeutats de la comarca i l'oposició critica que s'ha doblat el límit de crèdit

El regidor d'Economia, Albert Font, ha justificat que «després de dos anys reduint les xifres d'endeutament s'ha hagut d'augmentar per fer front a la crisi i mantenir els objectius» d'inversió. El tripartit local defensa que el nou crèdit situa la ràtio d'endeutament municipal en un 58% del pressupost, molt per sota del límit legal del 125% i només un punt per sobre de la ràtio que van trobar quan van arribar al govern, l'any 2007.

L'oposició ha carregat durament contra l'operació de crèdit, per valor d'1,56 milions. El màxim que podrien haver demanat serien uns 800.000 euros. I l'incompliment del requisit fa necessària la presentació d'un pla economicofinancer. La cap de llista del PSC, Teresa Padrós, i la portaveu d'ICV-EUiA, Àngels Marcuello, han alertat del risc que calgui anar més enllà i elaborar un pla de sanejament. Però l'alcaldessa, Mercè Pla, garanteix que tenen més solvència que altres ajuntaments i descarta els «discursos apocalíptics de fallida»: «El pla de sanejament és necessari si el romanent de tresoreria és negatiu, i tenim diners a la caixa.»

Lectures oposades

Pla justifica que han hagut d'excedir el límit de crèdit «per poder avançar els 830.000 euros de la sentència urbanística del barri de Montjuïc, herència de l'anterior govern del PSC i ICV-EUiA». que els veïns pagaran a terminis fins l'any que ve. Els socialistes, en canvi, van acusar ahir el tripartit local d'«hipotecar l'Ajuntament amb una gestió nefasta». El portaveu, Josep Maria Castany, va afegir-hi que «el PSC va deixar el govern al 2007 amb més de 3 milions de superàvit».

A banda dels diners de la sentència, la crisi ha fet davallar la recaptació d'impostos. Aquest fenomen, combinat amb l'increment de l'IVA –a partir del juliol–, fa que el regidor d'Economia estimi en uns 800.000 euros la davallada dels ingressos corrents. La política d'inversions s'ha reduït als mínims del programa de mandat. Però l'alcaldessa destaca, enmig de la «contenció» pressupostària, «l'esforç en el foment de l'ocupació i l'economia [creixen un 40%] alhora que s'enforteix la protecció social per ajudar les persones més afectades per la crisi [un 52% més de recursos a ajudes]».

Des del PSC, en canvi, Castany va denunciar ahir que la despesa en personal ha crescut 1,5 milions des de l'últim pressupost socialista; i que la plantilla ha passat de 177 treballadors a 240, un fet que va atribuir a la política per acontentar els tres socis de govern. Pla va rebutjar aquest argument i va recordar que s'han hagut de dotar de més personal per als serveis socials i tasques d'atenció a persones amb dependència, a més de reforçar la plantilla de la policia local. També va considerar els dos arquitectes nous imprescindibles per dirigir les obres en curs.


ELS COMPTES I LES REACCIONS

Pressupost pel 2010
17,4 milions d'euros
Nou crèdit
1,56 milions (superen el límit de 0,8 milions, però presentaran un informe financer positiu)
Ràtio d'endeutament
58% (creix un 1%, però el màxim legal actual és del 125%)
Principals inversions
Nova prefectura de la policia local
Primera fase de l'illa de vianants al centre
Partides que creixen
Ajudes socials: +52%
Desenvolupament i serveis d'accés a l'ocupació: +40%
MERCÈ PLA
ALCALDESSA DE PALAU-SOLITÀ (cIu)
«Fem un gran esforç per mantenir la inversió, crear feina i garantir serveis»
«El crèdit és per l'herència negativa del PSC i ICV»
TERESA PADRÓS
CAP DE LLISTA LOCAL DEL PSC
«Gastant els diners a contractar amics, fent obres que no calen, endeutant-se fins al coll i saltant-se les lleis, amb una gestió nefasta, CiU, ERC i PP hipotequen Ajuntament»

La prefectura nova i el pla de vianants del centre són les grans inversions

La retallada d'ingressos ha condicionat el pressupost d'inversions, amb la construcció de la nova prefectura de la policia local i la primera fase de l'illa de vianants del centre com a obres destacades. La resta de la partida es destinarà a obres de manteniment de la via pública i clavegueram, a l'espera d'acabar de decidir els projectes que faran amb els diners del segon fons estatal –com ara la segona part de la reforma de l'Ajuntament–. El PSC i ICV-EUiA, en canvi, creuen que les dues obres no són prioritàries. I critiquen que es torni a invertir a millorar els carrers del centre, on el PSC ahir va tornar a qüestionar la «costosa» reurbanització de la rambla de Mestre Pere Pou. Els dos partits de l'oposició han demanat que s'acabin d'arranjar les urbanitzacions amb obres pendents –els Turons, Montjuïc i la Pineda Sud–, mentre que l'alcaldessa diu que els veïns d'aquestes zones s'han avingut a posposar les obres per a més endavant: «Ara és mal moment per fer-los pagar contribucions especials», va concloure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.