Administracions

MONTCADA I REIXAC

El nou pla estratègic se centra en les polítiques socials

POSADA AL DIA El govern actualitza el document del 2005 i diu que la transformació de la ciutat es basarà més “en elements intangibles” que en grans infraestructures PRIORITATS Es fixen 10 grans objectius amb la mirada al 2013

En l'actualització del pla estratègic de Montcada, feta en ple context de crisi econòmica, es defineix el model de ciutat fins al 2020, però s'hi fixen els 10 grans objectius sobre els quals s'ha de construir la Montcada a curt termini –fins al 2013–. Durant la presentació del document, feta la setmana passada, l'alcaldessa, María Elena Pérez, va dir que el govern se centrarà “en les polítiques socials adreçades a les persones”. En el text s'hi remarca que “el model de ciutat que definia el pla continua avui vigent però l'entorn i les necessitats són diferents”. Amb la posada al dia del pla es vol “posar Montcada més endins i més enllà”. Internament, es vol una ciutat “vertebrada, cohesionada, acollidora i amb un grau elevat de compromís cívic i ciutadà”. Mirant a l'exterior, es vol una “ciutat central” dins la regió metropolitana de Barcelona i amb una vocació marcadament industrial”.

Coses que no es veuen

En el nou pla s'hi exposa que “l'actualització de l'estratègia de la ciutat inclou un futur més basat en elements intangibles [...] i no tant en base a la construcció de grans infraestructures o planejaments urbanístics”. A partir d'aquesta declaració d'intencions, fins al 2013 hi ha10 objectius, com ara adequar l'oferta d'habitatge a l'increment de la població –impulsant la llei de barris i promovent la rehabilitació d'habitatges a la font Pudenta i part del nucli antic–. També es vol que cada barri tingui els equipaments i els serveis bàsics per millorar la qualitat de vida dels veïns. Un altre objectiu és millorar la qualitat ambiental –fomentant la reducció de l'impacte ambiental de les indústries locals i promovent actuacions contra la contaminació atmosfèrica–. Es planteja recuperar i millorar els espais naturals –recuperant els rius, evitant els abocaments il·legals i convertint la Casa de les Aigües en un centre potenciador de la nova cultura de l'aigua–. El cinquè objectiu és generar ocupació estable i de qualitat –amb accions coordinades entre els actors de les relacions laborals i assessorant emprenedors–. També es vol fer una escola més inclusiva –per combatre el fracàs escolar, la segregació escolar, l'analfabetisme i el desconeixement de la llengua; i reforçar els vincles entre l'escola i les famílies–. La millora dels serveis d'atenció a la gent gran inclou la futura residència i centre de dia Les Vinyes i el desplegament de les prestacions de la llei de dependència. També es volen impulsar polítiques d'igualtat –amb un abordatge integral de la violència de gènere–; enfortir el teixit empresarial –promovent la creació d'indústries netes, competitives i de tecnologies avançades–; i introduir mecanismes de corresponsabilitat de la ciutadania en la gestió municipal.

El pla preveu que aquestes accions estiguin ben avançades a final del 2013. I també s'hi inclouen projectes com ara fer subterrània la línia de França o l'hospital comarcal. Unes accions, però, en mans d'altres administracions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.