Medi ambient

Hinojosa cobrirà el terrat de la fàbrica per reduir el soroll

Està previst que les actuacions que s’han de realitzar a la paperera de Sarrià per mitigar la fressa estiguin enllestides en un màxim de 13 mesos

S’exposa públicament el pla acústic als veïns

L’Ajuntament de Sarrià de Ter va convocar ahir els veïns per detallar-los el contingut del pla acústic presentat per l’empresa pertanyent a Hinojosa. L’acte va començar a les vuit del vespre a l’espai d’arts escèniques El Centre. En el pla, s’hi recullen un seguit de mesures que han d’ajudar a mitigar el soroll provinent de l’activitat de la indústria paperera. Una de les obres més destacades que està previst dur a terme a les instal·lacions consisteix a cobrir tota la part del terrat de la fàbrica, que es troba situada al carrer Josep Flores. La zona de la terrassa és, de fet, on hi ha la major part dels punts sorollosos que causen molèsties als veïns, com per exemple les xemeneies i els motors. Es tracta d’una terrassa que té setanta anys. La idea és que es tancarà amb una estructura metàl·lica, on es posaran panells i silenciadors. A banda, es va elaborar una llista de tots els focus sonors i es va mesurar quant soroll emetien. Ja s’han tapat diversos d’aquests punts, com ara certa maquinària i motors. I, tant els processos com aquelles màquines que eren més antigues, s’han eliminat.

Les actuacions de millora van ser exposades públicament ahir per part d’un enginyer d’una empresa que va ser contractada per Hinojosa per a l’elaboració i la redacció del projecte per rebaixar el soroll. El regidor de Medi Ambient, Josep Maria Viladomat, va especificar que l’objectiu és que la fàbrica no superi els 50 decibels durant la nit i els 60 de dia. El gerent d’Hinojosa, Manuel Orero, va assenyalar que quan la fàbrica ja es trobava a ple rendiment, el 2017, estaven a uns 62 o 63 decibels a la nit. Van fer una inversió de 2 milions d’euros que els va permetre baixar als 54. A partir d’aquí, però, Orero va admetre que ja no sabien què fer per disminuir encara més i va ser quan van recórrer a una empresa experta en la matèria.

La tardor del 2018, Hinojosa va presentar el pla acústic a la Generalitat i al consistori de Sarrià, que van estudiar a fons les mesures abans de donar-hi el vistiplau. Tant el govern català com l’Ajuntament van anunciar al gener que acceptaven el pla, però amb una sèrie de condicionants. Un d’aquests és que es va crear una comissió tècnica que s’encarrega d’efectuar un seguiment mensual. Així, es vol comprovar si les mesures resulten efectives i que es compleix el calendari.

Entre els assistents en la trobada d’ahir hi havia membres de la plataforma Prou, que aglutina els veïns i veïnes perjudicats i preocupats pels sorolls i les males olors que emet la fàbrica. Abans de començar l’acte van desplegar unes pancartes, en algunes de les quals es llegia: “Prou pudors” i “Prou soroll”. Amb tot, l’alcalde de Sarrià, Narcís Fajula, va explicar que, en un principi, Hinojosa havia proposat un termini de 18 mesos per poder enllestir les mesures correctores del soroll. A través de negociacions es va aconseguir que el topall màxim per culminar les obres fos de 13 mesos. “Tot i això, com que hi ha aquest seguiment mensual, si es veu que es pot fer encara amb menys temps, molt millor”, va indicar. Alhora, Fajula hi va afegir: “L’objectiu és que al municipi hi hagi una convivència entre el benestar dels veïns i la indústria, que ha de complir la normativa.”

LA DATA

2016
A l’octubre, la paperera del grup Hinojosa es va posar en marxa a Sarrià, a l’antiga fàbrica Torraspapel.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]